Tekst objavljen: 26.10.2016 14:00        


Ministarka za državu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Ana Brnabić izjavila je da lokalne samouprave imaju rok do kraja godine da prevedu matične knjige u elektronski oblik i poručila da taj rok neće biti produžen.

Rok za matične knjige u elektronskom obliku do 2016.

"Dok matične knjige ne budu u elektronskom obliku ne možemo da razgovramo o elektronskim servisima. Ministarstvo je reklo da je taj rok do kraja godine za lokalne samouprave i on se više neće pomerati", istakla je Brnabić na poslovnom forumu Srbija - Slovenija na panelu "Digitalizacijom do konkurentnije privrede".

Brnabić je upozorila da je Srbija na listi Svetskog ekonomskog foruma na 140. mestu od 144 zemlje u oblasti tereta vladine regulative.

"To je stvarno strašno i na toj listi Svetskog ekonomskog foruma kao najproblematičniji faktor konkurentnosti u Srbiji, dosta problematičniji čak i od korupcije i dostupnosti finansiranja, navedena je neefikasnost birokratije", istakla je Brnabić dodajući da je zato važno uvođenje elektronskih servisa.

Ona je dodala da je odavno trebalo opštine da završe prepis matičnih knjiga u elektronski oblik i da su to neke lokalne smaouprave završile još 2012, ali da veliki broj nije.

Druga stvar je, kako kaže, tender koji je ministarstvo već pokrenulo za povezivanje šest institucija, a to su: MUP, Ministarstvo državne uprave - maticne knjige, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centralni registar obveznika socijalnog osigruranja, PIO fond i Poreska uprava.

"Nadamo se da ćemo do juna sledeće godine, a možda i ranije, imati to završeno. Tender je gotov i očekujemo da ćemo do kraja meseca da potpišemo ugovor i da radimo na tome i tako da zaživi Zakon o opštem upravnom postupku. Da ljudi kada dođu na šalter mogu sve da dobiju istovremeno", rekla je Brnabić u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodala da je treća važna stvar uvođenje elektronskih plaćanja odnosno plaćanja karticom preko portala E-uprave.
Prema njenim rečima, elektronska plaćanja su neophodna da bi imali Srbiju bez šaltera.

"Kada sutra budete mogli da izvadite i naručite izvod iz matične knjige rođenih preko poratla E-uprave da odmah možete i da platite i da država može to da pošalje na vašu adresu. Takođe, trenutno radimo na planu koji se zove ''Stop birokaratiji'', to jest planu prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta do 2018, od čega je najveći deo obezbeđivanje elektronskih usluga za građane i privredu", kaže Brnabić.

Ona je dodala da uporedo sa tim mora da se radi i na standardizaciji i povezivanju registra.
Brnabić je istakla da Srbija u tome može puno da nauči od Slovenije.

"Meni je prioritet uvođenje E-uprave odnosno što više elektronskih servisa za građane i prviredu. Veoma je značajno iskustvo Slovenije i spremamo jedno studijsko putovanje za Ministarstvo državne uprave i druge organe uprave", dodala je Brnabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
matične knjige e-uprava administracija birokratija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana