Tekst objavljen: 04.08.2015 13:28        


Trgovci koji ne poštuju uredbu o maksimalnoj ceni hleba "sava" od brašna tip 500 biće sankcionisani, a do sada nije bilo ozbiljnih primedbi da se ta uredba ne poštuje, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

Sankcije za trgovce koji ne poštuju uredbu o hlebu

"Sprovodimo kontrole i ukoliko postoje sumnje da se ta uredba ne poštuje, trgovci će biti sankcionisani, a mi do sada nismo imali ozbiljne primedbe da se uredba ne poštuje", kazao je Ljajić novinarima nakon otvaranja kongresa turskih proizvođača i distributera lekova i kozmetike "Dani dobrih prilika".

On je naglasio da se uredba o ceni hleba sasvim sigurno poštuje, a ona predviđa da maksimalna cena vekne hleba od brašna tip-500, popularno nazvanog "sava", ne može biti veća od 46 dinara.

Ljajić je rekao da se uredba odnosi samo na jednu vrstu hleba, da na tržištu ima i jeftinijih i skupljih hlebova, a da tip "sava" ne može biti skuplji od propisane cene.

Vlada Srbije je prošle sedmice produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, što znači da maksimalna cena ove vrste hleba ostaje 46 dinara.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba T-500 stupila je na snagu 1. avgusta 2015. godine i važiće šest meseci, do 31. januara 2016. godine.

Nevladina organizacija "Zaštita potrošača" prošle sedmice je objavila rezultate svog istraživanja u kojima se tvrdi da pojedini trgovinski lanci ne poštuju vladinu uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, pa je na policama sve više hleba manje gramaže.

U pojedinim trgovinskim lancima, dodaju oni, uopšte nema belog hleba težine 500 grama od brašna tipa 500, iako je uredbom Vlade Srbije propisano da od ukupne količine hleba koji trgovci nabavljaju 40 odsto mora biti baš ta vrsta hleba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena hleba hleb hleb sava t-500

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana