Tekst objavljen: 27.09.2020 9:00        


U Fabrici šećera u Vrbasu, koja posluje u okviru kompanije " Sunoko", prvog septembra počela je 108 . po redu kampanja prerade slatkog korena

Šećerana u Vrbasu prerađuje i šećernu repu

"Proizvodna godina za šećernu repu je dobra, uspeli smo da sačuvamo koren i list repe i da na vreme odradimo zaštitu od Cerkospore , koja je prethodnih godina pravila velike probleme u proizvodnji" ,izjavio je za RTV direktor sirovinskog sektora fabrike šećera u Vrbasu , Rade Miljević.

"U početku kampanje imamo jako dobre rezultate, prosečna digestija nam je 15,50 , nečistoća 11,50 tako da, ako se ovako nastavi očekujemo dobru i uspešnu kampanju. Prinos je u početku slabiji, to je nekih 55 tona po hektaru, što je za prvi rok vađenja dobro i kako se kampanja bude nastavila očekujemo da prinos ide na gore i očekujemo da neki prosečan prinos bude od 58 do 60 tona po hektaru" kaže Miljević.

Za potrebe proizvodnog centra fabrike šećera u Vrbasu proletos je ugovorena proizvodnja šećerne repe na 14.700 hektara, dok je na nivou cele kompanije " Sunoko " ugovoreno 28.000 hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po rečima Rade Miljevića sva ugovorena repa za potrebe njihove fabrike u Vrbasu će biti prerađena a podignuti su i kapaciteti rezanja na 8.000 tona na dan.

On podseća na to da su ove godine sa kooperantima ugovarali proizvodnju pod sledećim uslovima: 34 evra po toni šećerne repe, digestiju 16 i bonus od 1 evra za ostvaren veći procenat digestije u odnosu na prosek ostvaren u kompaniji" Sunoko", a za organizatore proizvodnje data je i određena marža.

Kako saznajemo ugovaranje za narednu sezonu je počelo još u avgustu i do sada je, za potrebe šećerane u Vrbasu, ugovoreno 2.120 hektara, po ceni 34 evra po toni. Fabrika obezbeđuje kooperantima i pola gratis semena po hektaru, a važna napomena je i da proizvođačima ostaje i bonus od dodatnih 1 evro za ostvarenu veću digestiju u odnosu na prosek postignut u kompaniji "Sunoko".

Cilj je da se ugovori površina do 15.000 hektara.U šećerani u Vrbasu planiraju da prerade 840.000 tona šećerne repe i očekuju proizvodnju do 120.000 tona šećera u zavisnosti od toga, koliko bude iznosila digestija tokom vađenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrbas šećerana u vrbasu prerada šećerne repe vojvodina šećerna repa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana