Tekst objavljen: 28.05.2016 14:30        


Singapurske vlasti naložile su švajcarskoj banci BSI da zatvori poslovnice u Singapuru, nakon što je Švajcarska pokrenula krivični postupak protiv te banke zbog umešanosti u malezijski korupcionaški skandal. 

Singapur izbacuje švajcarsku banku zbog pranja novca

Monetarna agencija Singapura (MAS) je saopštila da je švajcarskoj banci BSI oduzela status poslovne banke u Singapuru zbog ozbiljnog kršenja propisa za sprečavanje pranja novca, što je prvi put za 32 godine da su singapurske vlasti preduzele takvu akciju protiv jedne banke, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju MAS-a se ukazuje na "neprihvatljive regulatorne propuste i prekršaje nekih od zaposlenih u švajcarskoj banci", i takođe se navodi da su "pod lupom" transakcije drugih banaka u Singapuru.

Malezijski državni investicioni fond 1MDB nije pomenut u saopštenju singapurskog regulatora, ali su švajcarski finansijski organi poručili da je BSI banka počinila ozbiljne povrede propisa za sprečavanje pranja novca kroz poslovne odnose i transakcije povezane sa korupcionaškim skandalom kojim je zahvaćen malezijski investicioni fond.

Ovaj fond, koji je 2009. osnovao malezijski premijer Nadžib Razak radi razvoja novih industrijskih grana, suočen je sa optužbama za korupciju i loše upravljanje, a pod istragom je u najmanje šest država zbog optužbi za pranje novca, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sngapur malverzacija švajcarska banka pranje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana