Tekst objavljen: 05.08.2015 9:55        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, jer trgovci očekuju da će najnoviji izveštaj o američkim zalihama ukazati na skok tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač sirove nafte, navode analitičari. 

Skok cena nafte uoči izveštaja o zalihama u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru poskupela je na Njujorškoj berzi 31 cent na 46,05 dolara, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu poskupela za 31 cent na 50,30 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Trebalo bi da uočimo pad u američkoj proizvodnji nafte, što može pružiti podršku tržištu na duži rok", izjavio je investicioni analitičar kompanije Filip fjučers, Danijel Ang.

Kako navodi Frans pres, američka Agencija za informacije o energetici bi danas trebalo da objavi izveštaj o zalihama nafte u SAD, nakon što su prošlonedeljni podaci pokazali da su u nedelji zaključno sa 24. julom, zalihe smanjene na 459,7 miliona barela, najniži nivo od marta, dok je proizvodnja u istoj nedelji iznosila 9,41 milion barela dnevno, što je nasporiji tempo proizvodnje za više od dva meseca.

Pad američkih zaliha obično ukazuje na snažnju potražnju u toj zemlji, koja je najveći svetski potrošač sirove nafte i drugi najveći potrošač energenata posle Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana