Tekst objavljen: 03.06.2015 12:12        


Slovačka je predložila Rusiji projekat kraka gasovoda koji će se oslanjati na Turski tok, uz učešće Bugarske, Rumunije, Mađarske i Evropske unije, rekao je slovački premijer Robert Fico nakon razgovora sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim. Prema njegovim rečima, predlog Bratislave bi trebalo da se realizuje uz učešće i podršku EU, preneo je Tas.

Slovačka predložila Rusiji projekat kraka Turskog toka

Svaka slovačka vlada mora da obezbedi da gasni cevovodi koji prolaze preko teritorije Slovačke nikada ne budu prazni, naglasio je on na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

"Slovačka odlično zna da od januara 2020. godine neće više važiti sporazum o tranzitu gasa preko Ukrajine. Ako mi ne budemo tranzitna zemlja za gas, naš budžet će pretrpeti veliku štetu", objasnio je Fico.

On je dodao da Slovačka ne može da se meša u rusko-ukrajinske odnose, pa ni po temi gasa, ali ne može ni mirno da sedi i čeka da Ukrajina ispadne iz sistema za transport gasa. Zbog toga će aktuelnost projekta rasti u istoj meri u kojoj će se realizovati Turski tok.

"Takve projekte možemo da realizujemo samo uz postizanje dogovora između četiri zemlje, naravno uz učešće Rusije. Odgovornost zahteva od nas da tražimo alternativne puteve rešenja ovog problema", zaključio je slovački premijer.

Ruski premijer Medvedev je rekao da su u razgovorima s kolegom razmotrene mogućnosti sprovođenja tih opcija koje stvara Turski tok, nakon što dođe do granice Grčke, za zemlje Evrope i mogućnosti uključenja u te procese.

On je priznao da postoje rizici u novom projektu Turski tok, ali i ocenio da je u celini dobar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evromska unija rusija gasovod ukrajina slovačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana