Tekst objavljen: 26.11.2015 10:28        


Cene nafte su se i danas zadržale iznad 43 dolara za barel, pošto su američke zalihe porasle u nešto manjem obimu, ali je na tržištu i dalje prisutna neizvesnost izazvana turskim obaranjem ruskog vojnog aviona.

Sporiji rast zaliha u SAD podigao cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 8,0 centi na 43,12 dolara za barel, dok je za 7,0 centi poskupela i sirova nafta tipa "brent" na 46,24 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Prema podacima američkog ministarstva energetike, zalihe komercijalne nafte u SAD porasle su za jedan milion barela u nedelji zaključno sa 20. novembrom.

Deveta uzastopna nedelja rasta zaliha je uticala na to da se zalihe zadrže na nivou od preko 100 miliona barela, što je iznad petogodišnjeg sezonskog proseka i vrši dodatni prisak na cene nafte.

Analitičari, pak, tvrde da pomenuto povećanje može imati pozitivan efekat na duži rok.
"Zalihe u SAD ne rastu u istom obimu kao ranije, što pruža tržištu izvestan optimizam", izjavio je analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Nakon što je Turska u utorak oborila ruski vojni avion na sirijskoj granici, cene nafte su porasle usled bojazni da bi se dodatna eskalacija konflikta mogla negativno odraziti na isporuke sa Bliskog istoka, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana