Tekst objavljen: 03.10.2015 16:00        


Španski proizvođač automobila Seat, u vlasništvu nemačkog Volkswagen (VW), opremio je 700.000 automobila spornim softverom za lažiranje vrednosti izduvnih gasova, saopštio je portparol te španske kompanije.

Sporni softver i u 700.000 automobila

"Ovih 700.000 automobila su distribuirani preko globalne mreže Seata, a mi trenutno procenjujemo koliko je takvih vozila prodato na svakom nacionalnom tržištu", izjavio je portparol, prenosi Frans pres.

U saopštenju Seata se navodi da će pozvati vlasnike automobila sa spornim EA 189 motorima da odu u ovlasčhene servise kako bi vozila podvrgli testiranjima.

I Volkswagen-ov luksuzni proizvođač automobila Audi juče je saopštio da je njegovih 2,1 milion dizel automobila pogodjeno ovim problemom, pored 1,2 miliona automobila marke "škoda", VW-ove filijale u Češkoj.

Nemačko tužilaštvo otvorilo je juče istragu protiv bivšeg generalnog direktora Volkswagen-a (VW), Martina Vinterkorna, radi utvrđivanja njegove uloge u skandalu vezanom za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

"Istraga će se bazirati na sumnji za prevaru počinjenu putem prodaje automobila opremljenih softverom za manipulaciju emisijama štetnih gasova, a cilj istrage je utvrđivanje odgovornog lica", navodi se u saopštenju tužilaca iz nemačkog grada Braunšvajga, prenela je agencija AP.

VW je prošle nedelje šokirao tržište kada je priznao da je njegovih 11 miliona dizel automobila opremljeno takozvanim defektinim uređajem koji aktivira kontrolu emisije štetnih gasova samo za vreme testiranja, a deaktivira tokom normalne vožnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili Volkswagen štetni gasovi softveri seat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana