Tekst objavljen: 20.09.2018 13:25        


U opticaju je 206,7 milijardi dinara papirnog novca i 2,8 milijardi kovanog.

Srbija ima 240 evra po stanovniku

Naviknuti da gledamo samo u svoj novčanik, malo ko od nas može da pojmi koliki novac je u opticaju u Srbiji svakog dana. Telegraf je izračunao koliko bi para dobio svako od nas kada bi se se sav srpski novac podelio na jednake delove.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u našoj zemlji trenutno cirkuliše 209.585.247.594 dinara, odnosno oko 1,7 milijardi evra. U opticaju je 206,7 milijardi dinara papirnog novca i 2,8 milijardi kovanog. Sa druge strane, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Srbija 7.186.862 stanovnika.

Kada bi se ukupan iznos dinara koji kruže Srbijom ravnomerno raspodelio na sve nas, ispada da bi svako od nas u novčaniku imao 29.162 dinara, odnosno oko 240 evra. Iznos koji bi nam sledovao skor je za skoro 20.000 dinara manji od prosečne zarade u Srbiji, a čak tri puta je niži od potrošačke korpe koja obuhvata spisak svih naših troškova u toku meseca, od hrane, preko komunalija, pa sve do cigareta i alkohola.

Izdavanje novčanica i kovanog novca i upravljanje tokovima gotovine, pa samim tim i održavanje obima i kvaliteta novčanica na optimalnom nivou u nadležnosti je Narodne banke Srbije. Ukoliko uvide da je neka novčanica previše oštećena, NBS je menja i umesto nje u promet pušta novu iste vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro dinar novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana