Tekst objavljen: 17.11.2017 14:41        


U cilju daljeg razvoja tržišta državnih hartija od vrednosti i olakšavanja uslova za ulaganje domaćim punoletnim fizičkim licima u državne hartije od vrednosti, Republika Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti - štedne obveznice, saopštilio je Ministarstvo finansija.

Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti

Štedne obveznice predstavljaju pristupačan finansijski instrument, koji zahteva minimalno ulaganje u iznosu od 2.000 dinara za dinarske i 100 evra za kupovinu evro denominovanih štednih obveznica, čime se podstiče štednja u državne hartije od vrednosti.

Štedne obveznice emituju se u dinarima i evrima, sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina, prodaju se po nominalnoj vrednosti koja za dinarske štedne obveznice iznosi 2.000 dinara, dok nominalna vrednost štednih obveznica denominovanih u evrima iznosi 100 evra.

Jedan investitor može kupiti najviše 5.000 štednih obveznica denominovanih u dinarima po jednoj emisiji, odnosno 500 štednih obveznica denominovanih u evrima po jednoj emisiji.

Štedne obveznice imaju kupone koji se razlikuju zavisno od ročnosti i valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Bojan 18.11.2017 15:11

    Mislim da je interesantno.Ako može neka kalkulacija za npr. 1000eura,na 10 godina...da proverimo ,,kućevnu" kalkulaciju?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štedne obveznice štednih obveznica denominovanih u e nove obveznice beogardska berza državni zapisi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana