Tekst objavljen: 27.02.2015 13:41        


Godišnja vrednost bruto domaćeg proizvoda (BDP) u stalnim cenama za 2014. godinu, koja je dobijena kao zbir četiri kvartala, pokazuje pad od 1,8 odsto u odnosu na 2013. godinu, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.  

Srbija:Godišnja vrednost BDP-a manja za 1,8 odsto

Posmatrano po kvartalima, u 2014. godini realni pad BDP-a u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je u prvom tromesečju 0,2 odsto, u drugom 1,2, u trećem 3,8 i u četvrtom kvartalu 1,8 odsto. Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u četvrtom kvartalu od 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama od devet odsto, i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 1,3 odsto.

Najveći rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, 8,5 odsto.
Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u lanjskom četvrtom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, realan pad zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava, 1,4 odsto i izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 0,7odsto.

Realan rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju države, 1,9 odsto, izvoza robe i usluga 0,9 i uvoza robe i usluga 1,6 odsto. Bruto investicije u osnovne fondove u četvrtom kvartalu, posmatrano u formi stope realnog rasta, ostale su na istom nivou, u odnosu na isti period prethodne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast u sektorima sektor građevine pad bdp-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana