Tekst objavljen: 12.06.2021 16:00        


Hotele u Srbiji napustilo je oko 6.300 radnika, moraće da uvoze radnu snagu, a trenutno imaju malo gostiju, kažu u Udruženju hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES). To udruženje je najavilo da će od vlade tražiti novu državnu pomoć za hotele, jer njihova popunjenost nije bolja ni na destinacijama poput Vrnjačke Banje ili Zlatobora

Srpski hoteli će morati ponovo da traže pomoć države

"Tražićemo pomoć za prvih pet meseci ove godine u istom iznosu koji su hoteli dobili prošle i ove godine, odnosno 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi", rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

On objašnjava da će se od Vlade Srbije zatražiti nastavak pomoći za hotele čiji je promet manji od 30 odsto u odnosu na period pre pandemije.

Genov jedodao da će hoteli otežano poslovati, kao i da se nekima to već događa, jer je broj gostiju trenutno mali. Zbog nedostatka radnika koji su napustili hotelski sektor, pa da menadžment jednog hotela na poznatoj turističkoj destinaciji u Srbiji pregovara o "uvozu" hotelskih radnika iz Bangladeša.

U HORES-u naglašavaju da ankete o popunjenosti hotela tokom maja ne samo da pokazuju njihovu trenutnu slabu popunjenost, već i da sestanje neće popraviti ni tokom leta,uprkos smirivanju pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema anketi koju je nedavno sproveo HORES, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja 2021. bila je 32 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7 odsto, za jul 18,7 odsto i za avgust 4,8 odsto.

U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7 odsto i za avgust 12,5 odsto.

Bolja popunjenost hotela nije ni na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor, gde su se za vreme pandemije mnogi građani odmarali.

U osam hotela na Zlatiboru prosečna popunjenost na 21. maja bila je 38,8 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija za jun je 11,1 odsto, dok ih nije bilo za jul i avgust.

Hotelijeri u gradskim sredinama su iz trećeg paketa državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije u ovoj godini dobili 350 evra po ležaju i 150 po sobi, kao i prošle godine, kao i još jedan minimalac za zaposlene, pored tri polovine minimalca koje su dobili ostali poslodavci koji su zatražili tu pomoć.

Genov je rekao da je finansijsko stanje hotela u unutrašnjosti još teže i da od ukupno 445 hotela u Srbiji radi 290, a da je 45 propustilo mogućnost da zatraži pomoć države.

U Srbiji je prošle godine u junu bilo otvoreno manje od 30 odsto hotela, a popunjenost smeštaja je usled pandemije bila je svega 10,79 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
georgi genov HORES pandemija pomoć države turizam hotelijerstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana