Tekst objavljen: 19.07.2019 13:40        


Američka vlada ne bi smela ni da razmišlja o tome da dozvoli kompaniji "Fejsbuk" da stvori svoju kriptovalutu libra i onlajn novčanik "Kalibra"

Šta bi moglo da se desi ako Fejsbuk uvede svoju kriptovalutu?

Kako navodi "Biznis insajder" ovaj tehnološki gigant je do sada mnogo puta dokazao da mu se ne mogu poveriti globalne finansijske transakcije.

U junu je "Fejsbuk" objavio da će - zajedno sa kompanijama kao što su "Spotifaj" i "Visa" - stvoriti konvertibilnu virtuelnu valutu pod nazivom libra koju će koristiti na svojoj platformi. Takođe bi napravio finansijski servis pod nazivom "Kalibra", koja bi u početku nudila digitalni novčanik za libru, a zatim se proširila na druge bankarske usluge kao što su štednja i krediti. Ovi entiteti će imati sedište u Švajcarskoj putem neprofitne organizacije koja se zove "Libra asosijejšn".

Ovo pitanje je bilo tema na kongresnim saslušanjima već nekoliko nedelja. Ali to bi trebalo da bude samo formalnost - prilika za "Fejsbuk" da izloži svoj slučaj javnosti, nakon čega bi dvopartijska grupa zakonodavaca, ministarstvo finansija SAD, predsednik Saveznih rezervi i svaki drugi regulator koji je ispitao ovo pitanje da se sastanu i daju kompaniji odgovor koji zaslužuje: "Ne".

Zbog veličine i dosega "Fejsbuka" ova valuta bi odmah postala "sistemska", kako kažu u svetu bankarstva. To znači da će platforma odmah morati da se uhvati u koštac sa svim najmračnijim uglovima finansijskog sistema, kao što je finansiranje terorizma i pranje novca. Teško je kontrolisati čak i razvijene suverene nacije. Za manje zemlje čija je valuta slaba i ograničena, postoje još očigledniji izazovi zbog veličine "Fejsbuka". Građani bi mogli da pretvore toliku količinu svoje valute u libru da, na primer, oslabe sopstvenu valutu.

- Monetarna politika područja širom sveta bi tako mogla da bude uspostavljana od strane odbora u velikoj meri sačinjenih od zapadnih kompanija koje se nalaze u Kaliforniji, a koje imaju fond valuti u potencijalno neregulisanim švajcarskim rezervama, a ne od strane demokratski odgovorne suverene vlade - rekao je Mat Stoler, istraživač u antimonopolskom istraživačkom centru Instituta otvorenih tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Najveći problem sa librom je, kao navodi "Biznis insajder" to što ona podrazumeva rad sa kompanijom "Fejsbuk" kojoj je nemoguće verovati.

Šef "Kalibre" Dejvid Markus je pred Senatom svedočio i pokušavao da ubedi javnost da će njegova platforma da se povinuje svim zakonima i pravilima u vezi sa pranjem novca, kao i da će je regulisati švajcarski entiteti. Ali to ništa ne znači. Evo nekih primera zbog čega "Fejsbuku" ne bi smeli da poverite svoje finansijske transakcije.

- "Fejsbuk" je prodavao podatke svojih korisnika drugim platformama

- Dozvolio je da procure podaci četiri miliona korisnika

- Postoje slučajevi u kojima tinejdžeri tuže kompaniju da je profitirala od podataka pomoću kojih su oni prodati u seks ropstvo

- "Fejsbuk" na užasan način tretira ljude koji su plaćeni za nadgledanje objavljivanja nasilnih i drugih neprikladnih sadržaja i lošeg ponašanja na platformi.

- Iako je "Fejsbuk" znao da su ruski agenti koristili njegovu platformu za širenje dezinformacija tokom izbora 2016. godine, on nije priznao dubinu i širinu problema do 2017. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis insajder Mark Zuckerberg libra kriptovalute fejsbuk kriptovaluta fejsbuk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana