Tekst objavljen: 28.08.2015 12:55        


Primena novog zakona o platnim uslugama će usloviti neke promene u poslovanju banaka i zbog toga banke masovno šalju obaveštenja klijentima.

Šta donosi novi zakon o platnim uslugama

Banke su, naime, dužne da klijente obaveste o svakoj promeni, a novi zakon predviđa novine poput promena nekih tarifa, načina raskida ugovora, izdavanja izvoda.

U jednoj banci objasnili su za “Blic“ da su uslovi koje propisuje novi zakon čija primena počinje 1. oktobra povoljniji za građane od onih koji su do sada važili.

- Banke moraju da obaveste klijente o svim promenama koje ih se tiču. Radi se o uplatama, isplatama, tarifama, karticama, tekućim računima, o usaglašavanju cenovnika sa zakonskom regulativom. To ne znači da je nešto skuplje ili jeftinije, nego i da se neke stvari koje već postoje možda i drugačije zovu - kaže Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica“.

Elektronski novac

Uzelac objašnjava da je ovaj zakon bitan i zato što otvara put za elektronske platne institucije i prvi put definiše elektronski novac.

“Ta mogućnost trebalo bi da dovede do razvoja elektronske trgovine u Srbiji i stvaranja konkurencije bankama u platnom sektoru”, kaže Uzelac.

Za potrošače je važno to što je banka sada obavezna da o svakoj promeni tarifa obavesti klijenta najkasnije dva meseca pre početka primene, kažu u jednoj banci.

Takođe, zakon predviđa da klijent može da raskine ugovor s bankom bilo kada, dok banka koja želi da raskine ugovor mora da mu da otkazni rok od dva meseca, kažu u jednoj banci.

Banka klijentu ne sme naplatiti naknadu za raskid ugovora. Ukoliko dođe do raskida, banka može da naplati naknadu samo za usluge pružene do dana raskida, a ukoliko je neka od njih plaćena unapred, za celu godinu banka je dužna da klijentu vrati ono što je preplatio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Mila 04.09.2015 0:48

    Poštovani, hvala vam na dostavi obaveštenja!

    Postavljam pitanje: da li odredbe iz Ugovora sa bankom ostaju nepromenjene?!! Tj. npr. odredbom Ugovora o potrošačkom kreditu kod UniCredit banke, koja kaže, citiram "... na dan prevremene otplate, klijent se obavezuje da banci plati naknadu za poslove obrade zahteva za prevremenu otplatu kredita, a koja će biti obračunata u visini 3% od iznosa dugovne glavnice, ukoliko klijent prevremenu otplatu vrši iz sopstvenih sredstava, odnosno u visini od 4% ukoliko klijent prevreemenu otplatu vrši iz sredstava kredita dobijenog kod druge banke.".?!!!

    S poštovanjem, Mila

  2. User image
    Branko 12.09.2015 21:00

    I meni je ovo malo nedefinisano. Kaže se: "Ukoliko dođe do raskida, banka može da naplati naknadu samo za usluge pružene do dana raskida, a ukoliko je neka od njih plaćena unapred, za celu godinu banka je dužna da klijentu vrati ono što je preplatio". Šta to praktično znači? Ja imam kredit na 20 godina. Devet godina sam redovno plaćao. Ako ja sada želim da raskinem Ugovor i isplatim ceo kredit, šta je sa kamatom koju sam do sada platio? Da li banka treba da mi obračuna kamatu samo za 9 godina ? Ili je ovo po starom, šta si platio, platio si ?
    Vidim da ovde retko ko odgovara na pitanja, ali ipak da ga postavim, možda se neko nađe.

    Sa poštovanjem,

  3. User image
    Kamatica 14.09.2015 9:50

    Poštovana Mila,

    Sve odredbe iz ugovora koje se tiču kredita su nepromenjene, ukoliko ste potpisali ugovor sa bankom u okviru kog postoji stavka da prilikom prevremene otplate kredita plaćate određenu naknadu to je neoborivo, jer sve što ste potpisali ostaje tako do isteka ugovora.

  4. User image
    Kamatica 14.09.2015 9:55

    Poštovani Branko,

    "Ukoliko dođe do raskida, banka može da naplati naknadu samo za usluge pružene do dana raskida, a ukoliko je neka od njih plaćena unapred, za celu godinu banka je dužna da klijentu vrati ono što je preplatio"- ovaj deo se odnosi na troškove koje klijent ima za održavanje računa i kartica.

    Prilikom raskida ugovora sa bankom, pogledajte ugovor koji ste potpisali. Deo kredita koji ste otplatili ostaje takav a deo koji želite da isplatite odjednom morate da vidite sa bankom, način obračuna ostatka duga zavisi od obračuna kamate koja stoji u vašem ugovoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka dušan uzelac Novi zakon platni promet kliejnti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana