Tekst objavljen: 25.04.2019 13:40        


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u Pekingu više sporazuma o saradnji između Srbije i Kine za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju.

Šta smo potpisali sa Kinezima?

Mihajlović je sa predsednikom Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC), Lu Šanom, potpisala Protokol o saradnji na projektu Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, kao i Okvirni sporazum o rekonstrukciji i modernizaciji železničkog Koridora H pruge Beograd - Niš - Preševo - državna granica sa Severnom Makedonijom.

Takođe je potpisala i Memorandum o razumevanju o saradnji radi realizacije projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, deonica Bubanj potok - Pančevo, sa konzorcijumom kineske kompanije Pauer Čajna i azerbejdžanskog Azvirta.

"Da bi Srbija iskoristila sve prednosti svog položaja tranzitne zemlje, potrebno je da završimo rekonstrukciju i modernizaciju kompletnog železničkog Koridora 10, čime će Srbija postati nezaobilazan deo strateškog pravca saobraćajnog koridora od Luke Pirej do centralne Evrope", kazala je Mihajlovićeva.

Dodala je da je važno i da se nastavi gradnja obilaznice oko Beograda, od Bubanj potoka do Pančeva, kako bi se teretni železnički saobraćaj preusmerio van gradskog jezgra i omogućio razvoj novih industrijskih zona i logističkih centara oko obilaznice.

Ministarka Mihajlović je potpisala i Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta Beogradski metro sa izvršnim potpredsednikom kompanije Pauer Čajna Sjung Lisinom.

Potpisani memorandumi, prema njenim rečima, omogućiće nastavak rada na pripremi za realizaciju projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, kao i otpočinjanje zajedničkog rada na projektnoj dokumentaciji, prostornim planovima i modelu finansiranja za projekat Beogradskog metroa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Kad je reč o obilaznici oko Beograda, već sa kompanijama 'Pauer Čajna' i 'Azvirt' radimo Sektor B obilaznice, a memorandum koji smo danas potpisali je za Sektor C, od Bubanj potoka do Pančeva, i predstavlja prvi korak u izgradnji nastavka obilaznice, a vrednost tog projekta procenjuje se na oko pola milijarde evra", rekla je Mihajlović.

Istakla je da sve zajmove koje Srbija uzima za važne infrastrukturne projekte dobija kao prefercijalne kredite, što znači, kako je navela, pod najpovoljnijim uslovima, ne samo kad je reč o kamatnoj stopi, nego i o roku otplate i dužine grejs perioda.

"Druge zemlje jugoistočne Evrope više nemaju takve uslove, ono što je bio fond za preferencijalne kredite suštinski još koristi samo Srbija. Naravno, za neke projekte razgovaraćemo i o drugim načinim finansiranja, između ostalog za projekte auto-puta Požega-Boljare, za projekat beogradskog metroa, i Sektor C obilaznice oko Beograda", dodala je Mihajlović.

Ona je imala više sastanaka sa kineskim kompanijama koje realizuju infrastrukturne projekte u Srbiji, medju kojima su kompanije Čajna roud end bridž korporejšen i Pauer konstrakšen kompani of Čajna.

Mihajlović boravi u zvaničnoj poseti Kini kao deo državne delegacije na Drugom forumu Pojas i put, koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina srbija i kina međunarodna saradnja saradnja Zorana Mihajlović infrastruktura projekti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana