Tekst objavljen: 22.10.2013 8:45        


Iako u internet-trgovini dobrano zaostajemo za svetom, u poslednje vreme i mi po bakaluk sve više idemo u virtuelNe trgovine. Preko interneta kupujemo polovnu ili novu garderobu, sportsku opremu, knjige, nameštaj, umetnine, ali i svakodnevne potrepštine – hleb, mleko, meso...

Šta Srbi kupuju na netu: Karte, odeću, hranu, knjige...

Po podacima Zavoda za statistiku, u Srbiji internet koristi 55,8 odsto građana, a gotovo milion njih je već kupovalo robu i plaćalo usluge putem interneta. To je rast od 300.000 ljudi za samo godinu dana pa je učešće elektronske trgovine u ukupnoj trgovini u Srbiji dostiglo deset odsto.

U svetu su, naravno, brojke drugačije – oko 60 odsto korisnika interneta u Evropskoj uniji uzrasta od 16 od 74 godini obavlja onlajn kupovine, objavila je agencija za statistiku EU – Eurostat. Kupovina putem interneta najpopularnija je među žiteljima Velike Britanije (82 odsto korisnika globalne mreže), Danske i Švedske (po 79 odsto), Nemačke (77), a najređe joj pribegavaju Rumuni (11 odsto).
U svakom slučaju, i pre samog odlaska u kupovinu, bilo da je reč o hrani i piću ili nečem drugom, kod mnogih naših građana ustalila se navika da prvo „pitaju Gugl” gde šta ima, po kojim cenama i drugim uslovima. Po nedavnim istraživanjima, prošle godine smo najčešće pretraživali internet pre putovanja i kupovine malih tehničkih uređaja. Interesantno da uglavnom pretragu počnemo nedelju dana pre donošenja konačne odluke o kupovini.

Elem, trgovinske kompanije koje se u Srbiji bave maloprodajom, a uvele su onlajn servis, ističu da broj potrošača koji se opredeljuju za taj vid kupovine stalno raste te da je i njihova korpa teža.

U Univereksportu kažu da svakoga meseca beleže rast kupovine putem interneta od 15 posto. – Prosečna potrošačka korpa u onlajn kupovini veća je nego u tradicionalnoj i više puta. Najčešći kupci, odnosno korisnici tog servisa, jesu bračni parovi s decom koji su zaposleni, kao i osobe s invaliditetom, koje sve više koriste usluge tog servisa – kazala je Olivera Ćirković iz Univereksporta.

Po podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini ove godine građani su trošili više od 600.000 evra dnevno na sajtovima. „Elektronski kupci“ najčešće su kupovali avionske karte i igračke, ali i kućne aparate. Dolazak Pejpala na tržište Srbije dramatično je povećao broj pošiljaka koje prolaze kroz naš carinski i poštanski sistem. Stalno se povećava broj paketa, a samo u poslednjih nekoliko meseci zabeležen je rast broja pošiljki od 50 posto
Zanimljivo je da su među proizvodima koje „onlajn kupci” najčešće traže i voće, povrće, sveže meso, to jest namirnice koje imaju kratak rok upotrebe.

– Izašli smo u susret potrošačima tako što smo im ostavili mogućnost da vrate proizvod kojim eventualno nisu zadovoljni. Takođe, račun se formira i ispisuje na licu mesta, a ne pre isporuke, tako da kupac može da se predomisli i iz korpe da izvadi i vrati ono što ne želi – objašnjava Olivera Ćirković, i napominje da je procedura registrovanja i naručivanja vrlo jednostavna – traje manje od minuta, a pošiljka iz marketa se isporučuje na kućnom pragu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija namirnice životne namirnice kupovina potrošači internet trgovina internet kupovina online trgovina online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana