Tekst objavljen: 26.05.2018 17:28        


Finansijski odrasle osobe, troše odgovorno, nikad ne dolaze u situaciju da su prezaduženi, da ne mogu da plaćaju kiriju, kreditne rate, hranu... Međutim, čovek se takav ne rađa, odgovorno upravljanje novca nije vezano za doba starosti već odluku o pametnom upravljanju finansijama i delovanjem.

Šta znači pravilo 50:30:20

Kako piše portal MarketWatch finansijski ste odrasli kada redovno štedite i uštedite, kupujete promišljeno i znate kada da zatražite pomoć. Takve navike je dobro razviti što pre, a bilo bi odlično da bar neke imate po završetku fakulteta.

Najodrasliji finansijski potez - početak štednje

"Najodrasliji" finansijski potez koji možete povući je da počnete da štedite, tačnije baš svaki mesec da ostavljate nešto novca sa strane. Novcem ćete doći do onoga što želite: sigurnosti i slobode. Kada svaki mesec uštedite neku sumu, nakon što platite fiksne troškove, proaktivno radite na dobrobiti svoje budućnosti.

A ako vas ideja izdvajanja od svake plate izbezumljuje, počnite o tom novcu da razmišljate kao o gotovini koja je tu u slučaju da vam zatreba. Ukoliko bi ostali bez posla ta bi vas štednja spasila, a imaćete i mogućnost promene života, recimo selidbe u potpuno novi grad.

Pravilo 50:30:20

Tereza Nikolas, sertifikovani finansijski planer u Roklandu u Masačusetsu, savetuje da kako pre svake kupovine, pogotovu one veće, prvo razmislimo da li nam je stvarno neophodna ta stvar ili samo želimo da skrenemo pažnju sa nekih problema ili možda želimo da se dokažemo prijateljima?

Nikolas savetuje primenu pravila 50:30:20 kada je reč o zaradi.

- Pola zarade otići će vam na troškove koje ne možete da izbegnete, poput stanarine, računa i hrane, 20 odsto odvojte za štednju ili otplatite dugove, a sa 30 odsto radite šta želite. Odrasli ste kada vam nije problem da se odreknete tih 30 odsto kada to računi i štednja zahtevaju - kaže Niklas.

Ne bežite od stvarnosti

Dobar pokazatelj da ste finansijski odrasli je i iskreno upravljanje novcem. To znači da ste svesni iznosa koji u svakom trenutku imate na računu i ne bežite od stvarnosti.

Vodite računa o kreditima, dugovanjima i imajte na umu da što duže odgađate njihovo plaćanje, oni će u većini slučajeva biti sve veći. Međutim, finansijski odrasle osobe znaju kada je potrebno da stanu na loptu i priznaju da im je potrebna pomoć. Ne rađamo se sa znanjem o svemu i lako je skrenuti na pogrešni put, pogotovo kada je o novcu reč.

Iako su uvek bili tu kada vam treba savet, vaši roditelji možda nisu prava adresa za savet kada je reč o finansijama. Vrlo verovatno je da su prošli celi život sa puno manje nego vi i neće razumeti kako vam nije dovoljno novca. Pronađite finansijskog savetnika koji će vam dati kvalitetne dugoročne savete za štednju, zaključuje MarketWatch.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Vladimir 22.05.2018 21:55

    Pitanje za Kamaticu ili nekoga sa iskustvom:

    Da li možete da date neke smernice za ulaganje ušteđevine?

    *imam 25 godina

  2. User image
    vlastimirka vlastic 24.05.2018 11:27

    u penzione fondove grupe djenerali ..imaju najvece prinose na ulozeno

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upravljanje novcem lične finansije finansijska odgovornost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana