Tekst objavljen: 27.06.2016 15:57        


Funta je potonula danas na 30-godišnji minimum, a većina tržišta akcija je u padu posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, pošto trgovci strahuju da će to dovesti do višemesečne neizvesnosti. 

Sunovrat funte, akcije u padu zbog Bregzit

Britanska valuta je u ranom jutrošnjem trgovanju izgubila dva odsto vrednosti, budući da su trgovci požurili da investiraju u imovinu koju smatraju sigurnom, kao što su jen i zlato, mada se japanski berzanski indeks Nikkei oporavio od oštrog pada u petak, izveštava agencija AFP.

Iznenađujuća odluka o Bregzitu zbrisala je u petak, prema procenama, 2.100 milijardi dolara vrednosti na berzama, poslavši funtu na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar.

Iako se kako je odmicao trgovački dan u petak minimalno oporavila, na šta su uticala obećanja velikih centralnih banaka da će pružiti podršku finansijskim tržištima, funta je danas nastavila sa gubicima u ranom azijskom trgovanju.

Funta se jutros kupovala za 1,3396 dolara u odnosu na prethodni nivo od 1,3670 dolara u Njujorku, krećući se ka minimumu od 1,3229 dolara na koji je pala u petak, što je najniža vrednost britanske valute zabeležena od 1985. godine.

Stiven Inis, viši trgovac u azijsko-pacifičkoj brokerskoj kući Oanda, upozorava da je funta "izuzetno ranjiva" i predviđa smanjenje kamatnih stopa u letnjim mesecima.

Takođe kaže da postoji "velika zabrinutost da će se status Londona kao globalne finansijske prestonice raspasti" ukoliko izgubi takozvana "pasoška" prava iz ugovora o Evropskom ekonomskom prostoru, koji dozvoljava bankama da budu smeštene u Velikoj Britaniji a da proizvode i usluge nude širom EU.

Južnokorejski von je oslabio za 0,4 odsto, australijski dolar i indonežanska rupija za po 0,6 procenata. Malezijski ringit je skliznuo naniže za 0,4 procenta a filipinski pezo 0,5 odsto.

Kina je spustila kurs juana za gotovo jedan odsto, na najniži nivo u pet i po godina u odnosu na dolar, što je najveće smanjenje od devalvacije iz avgusta prošle godine.
Akcije na Tokijskoj berzi su se, međutim, danas oporavile za više od dva procenta, posle "Bregzit cunamija" koji zahvatio finansijska tržišta u petak.

Indeks Tokijske berze Nikkei 225 porastao je za 2,39 odsto, odnosno za 357,19 bodova, i na zatvaranju je iznosio 15.309,21 poen, nakon što je u petak pao gotovo za osam odsto.

Širi indeks najlikvidnijih akcija Topix, koji je u petak potonuo 7,26 procenata, danas je ojačao za 1,77 odsto, ili 21,28 bodova na 1.225,76 poena.

Izvoznici su, međutim, i dalje pod pritiskom, jer je jačanje jena u petak zapretilo njihovoj profitabilnosti, s obzirom na to da je japanska valuta skočila nakon rezultata britanskog referenduma pošto su investitori pohrlili sa ulaganjima u aktive koje se smatraju sigurnim utočištima.

Tojota je pala 1,69 odsto na 5,151 jena, dok je Nisan potonuo 2,53 odsto na 919 jena. Panasonic je skliznuo 1,14 procenata na 867 jena, a Soni je zaključen u porastu za 0,23 odsto na 2,782 jena.
Dolar je u trgovanju u SAD pao na 101,87 jena sa prethodnih 102,21 jena.

Što se tiče tržišta akcija, Hongkoška berza je oslabila 0,7 odsto do podnevne pauze, Seulska se spustila za 0,2 odsto, a Singapurska je izgubila 0,4 procenta. Manila, Džakarta i Tajpej su takođe u padu.
Juriš na sigurna ulaganja je takođe podstakao skok zlata za osam odsto u petak na najviši nivo u dve godine.

Šangajska berza je povratila 0,9 odsto vrednosti a Sidnejska 0,6 procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bregzit evropske berze međuvalutna berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana