Tekst objavljen: 30.11.2015 10:00        


Promet na novosadskoj Produktnoj berzi iznosio je je krajem prošle sedmice svega 100 tona robe, i vredeo je 3,118 miliona dinara, što je u pogledu obima pad od 84,62 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a po vrednosti pad od 80,84 procenta. Tokom protekle nedelje prometovani su isključivo kukuruz i soja, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Sunovrat obima i vrednosti prometa na Produktnoj berzi

Cena kukuruza je zabeležila blagi rast i vratila na svoj ovosezonski maksimum, koji je registrovan pre desetak dana. Kilogram kukuruza je koštao 18,15 dinara sa PDV-om (16,50 din/kg bez PDV-a), što je rast od 1,85 odsto u odnosu na prošlonedeljnu ponderisanu cenu.

Zalihe kojima raspolaže Srbija, a koje u mnogome prevazilaze potrebe domaćeg tržišta, svoju šansu u pogledu plasman prevashodno mogu naći u izvozu.

Cena zrna soje je u ovoj sezoni možda i u najvećem "klinču" između očekivanja i mogućnosti.
Nepovoljni vremenski uslovi koji su prethodili ovoj žetvi, a koji su smanjili prinose domaćim poljorivrednicima, i visoke cene ove uljarice u prethodih par godina na koje su proizvođači navikli, s jedne strane, i mogućnosti tržišta da apsorbuje raspoložive količine, uz obilne svetske zalihe, s druge strane, drže cenu na ujednačenom nivou od same žetve.

Preko berze soja je prometovana po 44,22 din/kg sa PDV-om (40,20 din/kg bez PDV-a) sa vlagom do 13,5 odstzo (uz obračun kvaliteta), što je za 0,25 procenata niža cena od prošlonedeljne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene na berzi cena kukuruza cena žitarica produktna berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana