Tekst objavljen: 20.10.2019 13:00        


Program švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" sufinansiraće 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, iznosom od 150.000 franaka, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu

Švajcarci sufinansiraju 21 opštinu u Srbiji: Građani odlučuju o trošenju sredstava

Od juna prošle godine svi gradovi i opštine u Srbiji imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta.

"Pozvali smo 41 lokalnu samoupravu, a javilo se njih 21, sa planom kako će zajedno sa građanima uraditi nešto za unapređenje opština i gradova u kojima žive. I do sada je bilo primera da se finansiraju projekti koje građani izglasaju, ali nije bilo formalno usvojenih programa koji podrazumevaju zajednički rad lokalne samouprave i građana za neko javno dobro", objašnjava Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Neke od prijavljenih opština žele da sprovede model direktnog učešća građana, u kome bi neformalne grupe građana predlagale projekte, ali i učestvovale u finansiranju kroz volonterski rad, dok će druge raditi na rodno i manjinski odgovornim projektima.

Građani, kako se ističe u saopštenju predstavništva "Helvetas", mogu da očekuju da će predloženi projekti biti završeni tokom iduće godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sufinansiranje opštine u srbiji švajcarska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana