Tekst objavljen: 19.10.2018 12:02        


U Srbiji posluje 68 i po hiljada neregistrovanih firmi, što je 17% od ukupnog broja privrednih subjekata, procenjuje se u studiji o sivoj ekonomiji Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED).

Svaka peta firma u Srbiji neregistrovana

NALED ukazuje i na nedostatak inspekcijskih radnika, navodeći da na jednog terenskog inspektora Poreske uprave ima 820 privrednih subjekata, a na jednog inspektora rada čak 1.500 firmi.

Izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine, biće uveden institut "subjekt od poverenja", čime bi trebalo da se unapredi efikasnost inspekcija i rasterete odgovorni privrednici, navedeno je na javnoj raspravi o nacrtu zakonskih izmena.

"Privredni subjekti koji imaju pozitivnu istoriju poslovanja mogu da očekuju da u naredne 4 godine ne budu predmet inspekcijskog nadzora, ali uz obavezu da sprovode samoprocenjivanje, tj. da sami vrše svojevrsnu ispekciju svog rada", kaže Ružić.

On napominje da je predloženo i da novi institut ima odloženu primenu od 2 godine, jer je neophodno formirati baze podataka o istoriji poslovanja svih privrednih subjekata.

Prema rečima ministra Ružića, novine u zakonu biće i sporazum o priznavanju prekršaja, te mogućnost sklapanja sporazuma o saradnji lokalnih samouprava i inspekcija.

"Mogućnost sklapanja sporazuma bi imali oni subjekti koji su nesvesno napravili prekršaj, a kako bi se na taj način relaksirao status privrednog subjekta", ističe Ružić i dodaje da bi lokalna samouprava imala mogućnost da sklapa takve sporazume, te da bi na taj način sve svoje kapacitete stavili u funkciju inspekcijskog nadzora.

Amasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad ukazao je da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, te da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija daju bolje rezultate uz manji trošak.

"Novi zakon svrstava Srbiju među zemlje sa modernijim pristupom inspekcijama, što podrazumeva meki kontakt i kontrolu zasnovanu na analizi rizika, čime se olakšava život privredi koja posluje u skladu sa zakonom, a otežava kompanijama koje posluju mimo propisa", kaže Bjernstad.

U poslednjih godinu dana urađeno je više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane, što je potvrđeno u čak 30 odsto slučajeva, naveo je Goran Kovačević iz NALED-a i dodao da veliki problem u radu inspekcija predstavlja i nedovoljno zaposlenih.

"NALED-ova studija o sivoj ekonomiji u 2017. godini je utvrdila da je udeo neregistrovanih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata 17%, odnosno više od 60.000", kaže Kovačević i dodaje da na jednog tenderskog inspektora Poreske uprave dolazi 820 privrednih subjekata, dok na jednog inspektora rada čak 1.500 firmi.

Prema podacima Inspektorata, prošle godine pronađeno je 22.000 radnika na crno, a ove godine je otkriveno više od 12.500 radnika koji su bili angažovani nelegalno, iako je značajno povećan broj inspekcijskih nadzora.

Inspektorat i Ministarstvo rada od nedavno objavljuju i crne liste poslodavaca koji ne prijavljuju radnike. Iz inspekcija su u više navrata ukazivali i na to da veliki problem u borbi protiv nelegalnog rada predstavlja preblaga kaznena politika.

Javnu raspravu o izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru organizovali su Ministarstvo državne uprave i NALED, uz podršku Ambasade Norveške.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
firma neregistrovane firme poreski inspektori porodična preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana