Tekst objavljen: 11.01.2020 18:00        


Svetska banka prognozira da će 2020. godine rast Srbije iznositi 3,9 odsto ili za 0,1 procentni poen manje nego što je predviđala prošlog juna, dok je za 2021. godinu zadržala projekciju rasta na 4,0 procenta

Svetska banka nam prognozira rast od 3,9%

U novom Izveštaju "Globalne ekonomske perspektive", objavljenom danas, Svetska banka je smanjila procenu privrednog rasta celog regiona Zapadnog Balkana za ovu godinu jza 0,2 procentna poena - na 3,6 odsto. Na Zapadnom Balkanu je, kako se navodi, reformski zamah usporio, pri čemu su mnoge od ovih ekonomija propustile da dovrše procese tranzicije na konkurentna i inkluzivna tržišta.

U dokumentu se, ipak, dodaje da su se "u nekoliko zemalja centralne Evrope, Zapadnog Balkana i južnog Kavkaza indeksi poslovnog okruženja nedavno približili nivoima naprednih ekonomija Evropske unije".

"Predviđa se da će rast Zapadnog Balkana ojačati do 2021. godine na 3,8 posto, pod pretpostavkom da politička nestabilnost i neizvesna politika ostanu pod kontolom", piše u Izveštaju."Rast fiskalnih obaveza u ovom podregionu, u nekim slučajevima zbog velikog povećanja plata u javnom sektoru, socijalnih transfera ili većih rashoda za infrastrukturne projekte od očekivanih, može smanjiti prostor za buduće kontraciklične fiskalne podsticaje i oslabiti poslovnu klimu", navodi se dalje, uz napomenu da se to odnosi na kosovsku ekonomiju, na Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Takođe se konstatuje da su "nedavni zemljotresi na Zapadnom Balkanu - koji su pre svega pogodili Albaniju - uzeli su danak u ljudskim životima i fizičkoj infrastrukturi". "Perspektive ovog podregiona ostaju izazovne jer pad poslovnog poverenja i povećana neizvesnost koincidiraju sa pogoršanjem eksternog okruženja", ocenjuje SB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U tom kontekstu upozorava da bi privredni rast u celoj grupi ekonomija u usponu u Evropi i centralnoj Aziji mogao da bude osetno slabiji u slučaju usporavanja rasta velikih ekonomija, geopolitičkih previranja, pojačanih političkih neizvesnosti i izloženosti oscilacijama na finansijskim tržištima.

Kako se objašnjava usporavanje evrozone moglo bi da se prelije na privrede u usponu koje su trgovinski i finansijski tesno povezane sa zonom zajedničke evropske valute.Što se tiče globalnog privrednog rasta, prema proceni Svetske banke on će ove godine neznatno ubrzati na 2,5 odsto sa prošlogodišnjih 2,4 procenta, zahvaljujući postepenom oporavku investicija i trgovine.

U odnosu na junsku prognozu, nova projekcija globalnog privrednog rasta je povećana za 0,2 procentna poena.Za dve naredne godine se takođe predviđa neznatno ubrzanje rasta, na 2,6 odsto dogodine i na 2,7 procenata 2022. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka privreda ekonomija rast

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana