Tekst objavljen: 07.10.2015 15:02        


Toplane u većini gradova i opština u Srbiji spremne su za početak grejne sezone, energenata ima dovoljno i dok će građani grejanje uglavnom plaćati nešto skuplje nego do sada, ono će za vlasnike poslovnih prostora biti jeftinije.  

Toplane spremne, a cene različite

Kragujevačka "Energetika", koja toplotnom energijom snabdeva nešto više od 20.000 korisnika stambenog i poslovnog prostora, spremna je za predstojeću grejnu sezonu, a da li će cena grejanje biti promenjena još uvek nije zvanično poznato, jer se čeka saglasnost Gradskog veća Kragujevca. Ovo preduzeće trenutno na deponiji ima oko 40.000 tona uglja, a do početka grejne sezone obezbediće i mazut, rekla je Tanjugu portparol "Energetike" Katarina Janićijević, navodeći da je za jednu grejnu sezonu potrebno oko 90.000 tona uglja.

Ona je naglasila da su završeni svi predviđeni remontni radovi na zameni toplovoda i radovi u toplovodnim stanicama, kao i na sekundarnim instalacijama po prijavama korisnika.

Janićijević je rekla da bi prema novoj metodologiji obračuna u skladu sa nedavno donetom vladinom Uredbom una, cena grejanja u Kragujevcu trebalo da poskupi za domaćinstva za 8,4 odsto, a za ostale da pojeftini za 9,7 procenata. Konačnu odluku o tome da li će cena grejanja biti promenjena tek treba da donese Gradsko veće Kragujevca, od koga je "Energetika" zatražila saglasnost.

Dugovanja domaćinstava i privrede iznose ukupno 5,7 milijardi dinara, a od toga građani duguju oko milijardu dinara, a privreda nešto manje od pet milijardi dinara, pri čemu je dobar deo tog privrednog duga "stari" i odnosi se na preduzeća iz nekadašnjeg holdinga "Zastava".

I u Čačku su završene pripreme za početak grejne sezone, a tople probe su već sprovedene, rekao je v.d. direktora JKP " Čačak" Danko Ćalović, dodajući da je remont instalacija urađen i svi nedostaci otklonjeni.

"Naplata je izvanredna, uspeli smo da posredstvom izvršitelja naplatimo i neka ranija potraživanja", naveo je on i napomenuo da bi zbog pojeftinjenja gasa pravna lica trebalo da plaćaju za oko 17 odsto manje obaveze za toplotnu energiju. Inače, JKP "Čačk" greje oko 517.000 kvadratnih metara, od čega 423.000 stambenog prostora i 94.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

JKP Toplana u Leskovcu na zalihama ima dovoljno čvrstih i tečnih energenata i sve je spremno za novu grejnu sezonu, potvrdio je Tanjugu direktor Nebojša Krstić, dodajući da će grejna sezona početi 15.oktobra, a u slučaju niskih tempretaura i ranije.

Krstić je objasnio da je do povećanja cene došlo samo kod korisnika privatnih stanova gde nema ugrađenih merača. "Sve smo uradili prema Uredbi Vlade Srbije. Za stambeni prostor građani će sada plaćati 76,95 dinara što je povećanje od 40 para po metru kvadratnom, što i nije neko povećanje", rekao je Krstić.

Međutim, dodao je on, cene grejanja poslovnog prostora smanjena je od 20 do 30 odsto i zato će Toplana imati manje prihode na godišnjem nivou od oko 30 miliona dinara. Naglašavajući da će domaćinstvima sa ugrađenim meračim za potrošnju, grejanje biti jeftinije, Krstić je objasnio da su oni do sada plaćali 85,67 dinara, a da će po novom plaćati 84,65 dinara.Toplana u Leskovcu greje oko 6.000 stanova i poslovnih objekata na teritoriji grada.

I Jagodinci će plaćati neznatno jeftinije grejanje pa će tako, kako je Tanjugu rekao gradonačelnik Ratko Stevanović cena daljinskog grejanja za domaćinstva, odlukom Gradskog veća biti smanjena za dva dinara, a za pravna lica 55 dinara. Tako će građani po novom cenovniku plaćati grejanje 96,6 dinara umesto 98,6 dinara po kvadratnom metru, a pravna lica umesto 296 dinara 241 dinara.

Direktorka JP "Toplana" u Jagodini, koja će ove godine grejati 5.600 korisnika, Nadežda Marković - Purić očekuje da će ove godine grejanje u tom gradu biti kvalitetno.

Komentarišući isključivanje sa toplovodne mreže oko 500 nezadovoljnih korisnikastanova i poslovnog prostora u Jagodini, Purić je rekla Tanjugu da među njima ima mnogo onih koji žive sami i koji gledaju kako mogu jeftinije da se greju.

Sa druge strane, dodala je ona, za priključenje na centralno grejanje preko toplane prijavila se jedna nova stambena zgrada sa oko 50 stanova. Marković - Purić je istakla da remont toplane urađen na vreme, da je u toku ugradnja kalorimetara i da je ih je ugrađeno skoro 90 odsto.

U Priboju, gde je sve spremno za početak nove grejne sezone, cene grejanja, koje su najniže u Srbiji, neće se menjati, rekao je Tanjugu predsednik te opštine Lazar Rvović. "Cena grejanja za stambeni prostor iznosi 83,38 dinara, a poslovni 125,00 bez PDV-a", precizirao je Rvović i ponovio da neće biti uvećanja cena zbog teške ekonomske i socijalne situacije u toj opštini. Prema njegovim rečima pribojska "Toplana" ima na zalihama 900 tona mazuta, a, ukoliko bude potrebe lokalna samouprava će uz pomoć resornog ministarstva obezbediti dodatne količine ovog energenta iz robnih rezervi.

Toplana u Priboju, koja će uskoro iz FAP-a biti prebačena na lokalnu samoupravu, greje preko 2.700 stanova i oko tridesetak hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora.

Iako je Gradska toplana u Nišu počela sa toplim probama koje će trajati do početka grejne sezone, Nišlije jos uvek ne znaju koju će cenu grejanja plaćati.

Gradsko veće 23. septembra nije dalo saglasnost na predlog Gradske toplaneo novim cenama grejanja po kome je fiksni deo veći, a varijabilni niži u odnosu nastare cene.

Gradska toplana je predložila da varijabilna cena po kilovatsatu iznosi 5,53dinara, a da fiksna cena grejanja iznosi 32,38 dinara po kvadratnom metru, dok jeranija varijabilna cena iznosila 7,53 po kilovatsatu, a fiksna 28,26 dinara pokvadratnom metru.

Predlog je vraćen Gradskoj toplani na doradu sa zahtevom da se ispoštuje raniji zahtev Gradskog veća da fiksni deo ostane isti, a da varijabilni bude smanjen u skladu sa smanjenjem cene gasa. Na konačnu cenu grejanja se čeka, a u Gradskoj toplani kažu da će tu utvrđenu cenu primeniti od 1. avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Vukov 05.06.2016 22:27

    Način kako se prikazuju cene toplotne energije je nepravilno ZAŠTO:? Toplana sagorevanjem energenta zagreva vodu kojom se energija distribuira do korisnika. Jedinica mere za energiju je kwh a ne m2 stana, i toplana ne prodaje m2 stana pa se cena daje kao [din/m2 god] ili mesečno, već je JEDINIČNA CENA kwh i ta cena treba da se ističe kao cena grejanja. Ovako prikazivanjem cene [din/m2 god] je izvedena cena koja se dobija množenjem 2 veličine (a da korisnik ne zna kolike su . Koliko kwh se kupuje plaćanjem po m2 stana jer nema cene kwh. Ako se kaže da je sena 1432,28 din/m2 god (kao u Beogradu) a cena kwh =7,14 din/kwh tada delenjem 1432,28 sa cenom kwh =200,6 kwh , to je količina kwh koja se godišnje fakturiše po m2 stana.To znači da stan od 60 m2 godišnje plaćajući na ovaj način kupuje 12.035,97 kwh toplotne energije. Da li ovu količinu kilovata Toplana isporuči ovom korisniku. To se može utvrditi ako očitamo podatke sa kalorimetra na početku grejne sezone i na kraju kada se završi grejni period i utvrdi koliko je isporučeno celom objektu i tu količinu podelima sa ukupnom stanbenom površinom u objektu. Prateći u poslednih 11 grejnih sezona dobijen je prosek za objekat građen za daljinsko grejanje po JUS standardima da se prosečno godišnje isporuči 89,6817 kwh/m2 ukupno zagrevanog prostora u objektu (jer se greje i hodnik) dok po m2 stanbenog prostora 96,0547 kwh/m2 stanbene površine (za plaćanje). Ovakvim prikazom cene krije se da se korisnik zadužuje sa dvostruko većom količinom kwh nego što se godišnje isporuči korisniku u slučaju stana od 60 m2 ta količina iznosi 96,0547 kwh/m2 x 60 m2 =5.763,28 kwh god što je manje od 50% plaćenih. Uplaćen novac se zadržava jer se OBRAČUN ne PRIKAZUJE. Šta ne dostaje ovakvim prikazom cene grejanja. NEDOSTAJE DEKLARACIJA koja ukazuje da tom cenom korisnik kupuje godišnje 200,6 kwh/m2 i da se mora kontrolisati količina isporučenih kwh svakom korisniku i izvršiti obračun na osnovu plaćenih kwh i isporučenih kwh . OČIGLEDNO JE DA SE OVAKAV način koristi za obmanu korisnika kako bi se naplatio iznos za dve grejne sezone, što je KRIVIČNO DELO.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplje grejanje cena grejanja grejna sezona toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana