Tekst objavljen: 04.05.2016 15:16        


Neto dobit britanske HSBC banke pala je gotovo za petinu u prvom tromesečju ove godine usled "ekstremne volatilnosti" svetskih tržišta tokom januara i februara, pri čemu su se troškovi loših kredita bezmalo udvostručili.

Troškovi loših kredita nagrizli profit HSBC banke

U saopštenju, objavljenom na Honkoškoj berzi, bankarski div je naveo da je u prvom kvartalu zabeležio pad neto dobiti od 18 odsto na 4,3 milijarde dolara, dok su prihodi oslabili za četiri procenta na 13,91 milijardi dolara, prenosi agencija AFP.

Rashodi loših kredita skočili su za 692 miliona dolara na 1,16 milijardi dolara na godišnjem nivou zbog kretanja cena nafte i gasa, kao i cena u metalskom i rudarskom sektoru, izjavio je generalni direktor banke Stjuart Gulliver, mada je rekao da je takav skok troškova bio "očekivan".

Profit pre oporezivanja pao za 14 odsto na 6,1 milijardi dolara, ali je ipak bio bolji nego što su predvidjali finansijski analitičari banke, koji su u proseku očekivali 4,3 milijarde dolara, prema agenciji "Blumberg njuz".
"Naš prvi kvartal je pokazao otpornost poslovanja u teškim tržišnim uslovima koji su zahvatili ceo bankarski sektor", ocenio je Guliver u izveštaju o poslovanju.

U prva dva meseca ove godine, registrovana je "smanjena aktivnost klijenata" na tržištima valuta i akcija, koja se delimično oporavila u martu, navela je banka u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka HSBC loši krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana