Tekst objavljen: 20.11.2015 15:35        


U Srbiji je čak 72 odsto mladih neaktivno na tržištu rada i veoma mali broj nezaposlenih mladih se dodatno obučava i obrazuje da bi stekli praktične veštine i promenili svoj položaj, rečeno je danas na konferenciji "Zaposlimo mlade", u organizaciji Unije poslodavaca Srbije. Reč je o mladima starosti između 15 i 24 godine koji nisu vidljivi na tržištu rada ili su i dalje u sistemu obrazovanja.

U Srbiji 72 odsto mladih neaktivno na tržištu rada

Šef Odseka za aktivne mere zapošljavanja u Ministarstvu rada Jelena Vasić je rekla da je, prema najnovijim podacima sa tržišta rada, došlo do poboljšanja u drugom kvartalu u odnosu na prvi ove godine kada su mladi u pitanju.

"Došlo je do smanjenja stope nezaposlenosti za 4,6 odsto, do blagog povećanja stope zaposlenosti od 0,7 odsto, ali je došlo do smanjenja stope aktivnosti za jedan procenat", rekla je Vasić u beogradskom hotelu Kraun plaza.

Ona je kazala da je stopa neaktivnosti mladih 72 odsto tako da postoji ogroman potencijal kod mladih koje treba aktivirati.

Vasić je rekla da će u 2015. ukupno biti na raspolaganju 2,8 milijardi dinara za mere aktivne politike zapošljavanja i još 500 miliona dinara iz budžetskog fonda za osobe sa invaliditetom, što je ukupno više nego u 2014.

Predsednik UPS-a Nebojša Atanacković je poručio da treba što pre promeniti obrazovni sistem, s obzirom da je odavno prevaziđen.

"Moramo po svaku cenu sprečiti odlazak mladih iz zemlje", naglasio je Atanacković.
Na konferenciji su predstavljene preporuke UPS-a prema kojima su neophodne direktne državne intervencije koje će podsticati aktivnije učešće poslodavaca u obrazovanju i razvoju veština mladih kako bi im olakšali prelazak u svet rada.

To se može učiniti kroz ukidanje poreza i doprinosa za prvih 12 meseci rada mladih bez iskustva, uvođenje bespovratnih kredita za ulaganja u infastrukturu preduzeća gde će se zaposliti mladi i smanjenje subvencija stranim kompanijama i orijentisanost ka jačanju sektora malih i srednjih preduzeća.

Prema UPS-u, statistika u odnosu na prošlu godinu beleži pozitivne pomake kada je reč o smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, ali ne i kada je reč po pitanju visoke nezaposlenosti mladih.

Posebno zabrinjava činjenica da se veoma mali broj nezaposlenih mladih dodatno obučava i obrazuje kako bi stekli praktične veštine i promenili svoj položaj.

UPS smatra da u skladu sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja treba povećati izdvajanja za aktivne mere politike zapošljavanja, kao i analizirati njihove efekte.

Takođe, treba povećati izdvajanja za meru "Stručna praksa" i omogućiti poslodavcima iz sektora malih i srednjih preduzeća veće učešće u tom programu tako što bi im se dao prioritet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Богдан 24.11.2015 12:48

    Национална служба за запошљавање не служи нишему. Лично сам имао јако негативно искуство са њима као и већина људи који се њима обраћају. Њима и није циљ да помогну људи да нађу посао или да нас препоруче послодавцима. Битно им је само да задовоље форму и да добију плату.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi zapošljavanje mladih posao za mlade obrazovanje nezaposlenost mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana