Tekst objavljen: 11.02.2014 10:30        


Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, SDPR Jugoimport, Zastava oružje, Dunav osiguranje, TENT, pa čak i Agencija za osiguranje depozita, nalaze se na spisku državnih firmi koje su svoj novac stavile u Univerzal banku, piše list Danas.

U Univerzalu "zarobljen" i novac za obeštećenje štediša

Ukupni depoziti ovih institucija mere se desetinama miliona evra, a ukupan iznos koji su državna preduzeća držala u Univerzalu dostiže 60 do 70 miliona evra, kako je prošle nedelje obelodanio najveći pojedinačni akcionar te banke Nebojša Divljan.

Državne firme koje su imale novac u Univerzal banci otvaranjem stečaja postaju poverioci prvog isplatnog reda. To znači da njima, osim dela do 50.000 evra za koje garantuje država, neće biti isplaćen ulog koji su držali na računu sve dok se ne ispoštuje za to propisana procedura. U tom postupku prvo se popisuje imovina banke, obaveze i potraživanja i u roku od 60 dana, ili uz eventualno produženje na 120, neophodno je da se sačini početni stečajni bilans. U tom roku i poverioci prijavljuju i potraživanja, zatim se ispituje njihova osnovanost i na kraju se radi deoba - prema proceni o vrednosti stečajne mase utvrđuje se u kom procentu će biti isplaćeni poverioci.
Kako navodi Danas, najveći ulog u Univerzalu imao je SDPR, oko 1,4 milijarde dinara, to jest oko 13 miliona evra, dok je Zastava oružje u toj banci držalo oko tri miliona evra.

Osim ove firme, i druge kompanije iz segmenta namenske industrije, držale su novac u ovoj banci.

Dunav osiguranje je takođe bilo veliki deponent, sa ulogom od „devet do 10“ miliona evra.  Službeni glasnik i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva su imali po „oko dva miliona“ u Univerzalu.

Najzanimljiviji je slučaj Agencije za osiguranje depozita.

Svrha postojanja ove institucije je briga o depozitima. Preko AOD-a se isplaćuje štednja onim građanima čije banke bankrotiraju, a ta agencija je sada i administrator propale Univerzal banke.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uprkos svim ovim odgovornostima za novac građana, Agencija za osiguranje depozita je na spisku onih koji su odlučili da državne pare stave u propadajuću banku, koja novcem deponenata finansira povezane tajkunske firme.

Prema podacima Danasovih sagovornika, AOD je u Univerzal uložio čak šest miliona evra, koji su sada „ na ledu“. Moguće je da će taj račun biti izuzet iz postupka, jer je Agencija kao administrator banaka u stečaju, zapravo pomoćni organ suda, pa je moguće da dobije i drugačiji status u odnosu na ostale poverioce.

1 komentar

  1. User image

    Искварена актелна клептокраска власт кроз тзв. "борбу против корупције" заправо одвраћа пажњу и увид јавности над управљањем, расподелом и нестајањем - крађом огромних народних, српских, државних новчаних средстава. Најапсурдније је да је покраден новац Агенције за осигурање депозита... Актуелна власт (као и претходне у мањој или већој мери) постоји само зарад личне грамзивости и добити појединаца и странака који је чине, на рачун шире српске популације.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Agencija za osiguranje depozita štednja štediše propale banke bankarsko tržište bankarski sektor banke univerzal banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana