Tekst objavljen: 26.06.2015 14:47        


Građani Srbije koji idu na more u Grčku trebalo bi zbog krize u toj zemlji da u novčaniku imaju dovoljno gotovine u evrima za ceo period letovanja.

Ukoliko letujete u Grčkoj ponesite dovoljno gotovine

Naime, iz straha od mogućeg bankrota države, grčke štediše su za samo dva dana povukle dve milijarde dolara iz lokalnih banaka, zbog čega bi se turistima moglo desiti da ostanu praznih šaka kada pokušaju da podignu novac sa bankomata.

Turisti treba da znaju da iz Srbije u inostranstvo mogu da iznesu gotovine do 10.000 evra. Ako ipak odluče da se oslone na kartice, sačekaće ih visoke provizije.

- Podizanje sa bankomata u inostranstvu plaćamo minimalno dva-tri evra, a maksimalno tri odsto podignute sume, pa je bolje podići jednom veći iznos nego nekoliko puta manji. Iako je plaćanje karticom u prodavnicama u inostranstvu skupo, jer se obračunava kupovni, gornji kurs evra, ipak ispadne jeftinije od podizanja novca sa bankomata - objašnjava Dušan Uzelac sa sajta “Kamatica” i naglašava da je jeftinije podizanje novca debitnom karticom nego kreditnom.

Neke radnje i ugostiteljski objekti u inostranstvu naplatiće proviziju i na plaćanje karticom na POS terminalu, i to u iznosu od jedan odsto računa. Ako u Grčkoj nađete filijalu banke čiju karticu imate, za podizanje novca sa tog bankomata nećete platiti proviziju, ali ćete evre dobiti po kursu banke koji je viši od onog u menjačnicama u Srbiji.

- Ako karticom vezanom za dinarski račun plaćate u nekoj od zemalja članica EU i trgovac vam ponudi da vam račun iskaže i naplati u dinarima, odbijte ponudu. Konverziju će vam uraditi banka pod neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili od trgovca - kažu u jednoj banci.

Kod plaćanja karticom na POS terminalima računa se gornji kurs evra.


Najbolje bi bilo da turisti iz Srbije što je preciznije moguće procene koliko će im novca biti potrebno za ceo period letovanja i da tu sumu evra zamene u srpskim menjačnicama, imajući u vidu da banke i menjačnice u inostranstvu nude nepovoljniji kurs.

Dobra procena troškova važna je zato što ćete se, ako ponesete previše novca, u Srbiju vratiti sa viškom evra. Ako nemate luksuz da taj novac čuvate u evrima, već odmah morate da ga vratite u dinare, bićete na gubitku zbog razlike između kupovnog i prodajnog kursa u menjačnicama.

Primera radi, ako vam pretekne 300 evra koje ste juče kupili za 36.300 dinara, po povratku ćete ih prodati za 35.700 dinara. Pod pretpostavkom da se kurs tokom vašeg letovanja nije bitnije menjao - izgubićete 600 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
provizija gotovina kartice letovanje Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana