Tekst objavljen: 17.11.2017 11:58        


U planu budžeta za 2018. godinu obezbeđene pare za povećanje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru. Maksimalni rast biće u MUP, BIA, Ministarstvu odbrane, Poreskoj...

Uračunata povišica od 10 odsto

Veće plate u javnom sektoru i porast penzija uračunati su u plan novog budžeta za 2018. godinu. Koliko će tačno ova izdvajanja zahvatiti novca iz državne kase biće obelodanjeno tek sa konačnim nacrtom budžeta.

Već je zvanično potvrđeno da zaposleni u javnim preduzećima neće dobiti veće plate. U Uputstvu Ministarstva finansija izdatom budžetskim korisnicima striktno se navodi koji zaposleni dogodine mogu da računaju na povišicu.

POLJOPRIVREDA

Za poljoprivredu će u narednoj godini biti izdvojeno ukupno nešto više od 40,5 milijardi dinara. To je za oko dve milijarde dinara više nego što je bilo u 2017. Naredne godine, sredstva iz agrarne kase ići će na subvencije za opremu, projektovanje i izgradnju sistema za navodnjavanje, automatizovane protivgradne stanice, elektrifikaciju polja... Uz ovo, poljoprivredi će na raspolaganju biti i IPARD sredstva, kao i novac iz Abu Dabi fonda, koji će otići na navodnjavanje.


Rast plata od 10 odsto tokom iduće godine, prema budžetskom planu dobiće budžetski korisnici u: Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, Poreskoj upravi, Upravi carina, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija. Zatim u osnovnim i srednjim školama, ustanovama učeničkog i studentskog standarda, u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite i ustanovama kulture.

Takođe, ovo uvećanje dobiće i državni službenici i nameštenici u sudovima i tužilaštvima, osim državnih službenika i nameštenika u javnim tužilaštvima posebne nadležnosti.

Pet odsto veću platu dobiće zaposleni u Narodnoj skupštini, predsednik Republike, predsednik Vlade i potpredsednici Vlade, službe Vlade, kao i zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja. Za pet odsto veću platu dobiće i državni službenici u Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca i Državnom pravobranilaštvu.

- Kada je reč o penzijama, povećanje ovih prihoda od pet odsto je fiskalno održivo i 86,6 odsto penzionera, a reč je o svim penzionerima sa primanjima do 37.000 dinara, imaće penziju veću od one koju su primali pre sprovođenja programa konsolidacije - stoji u Uputstvu za pripremu budžeta za 2018. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povišica budžet Srbije veće plate veće penzije rast penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana