Tekst objavljen: 23.09.2018 17:32        


Podela agencija prema kategorijama, keš-depozit i dnevni registar turista - samo su neke od novina koje predviđa predlog novog zakona o turizmu, a koje bi trebalo da donesu veću sigurnost srpskih turista. U poslednjih deset godina u našoj zemlji oduzeto je 96 licenci, a u Srbiji posluje 560 agencija. Svaki šesti vlasnik bar jednom je prevario svoje putnike.

Varala svaka šesta agencija

Do kraja godine pred skupštinskim poslanicima će se naći novi predlog zakona o turizmu, ali i pored brojnih novina ni ovaj dokument ne sadrži potpunu zaštitu turista od prevara agencija. Većina vlasnika agencija koje su izgubile licencu ubrzo bi otvorila nove, a predlog strukovnog udruženja da gazde ličnom imovinom garantuju za svoj rad, najverovatnije će biti odbijen zbog niza drugih zakona koji bi morali da se menjaju.

- Obeštećeni su svi prevareni putnici koji su išli sa našim članicama koje su imale JUTA garanciju - kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. - Nažalost, u Srbiji radi 560 agencija, a našu garanciju ima samo 250 partnera.

Ministarstvo turizma mesecima priprema zakonske izmene kako bi zaštitili turiste. Kako objašnjavaju, novi zakon rangiraće organizatore putovanja prema broju putnika, pa će biti uvedeno nekoliko kategorija licenci: A, B i C. Da bi naredne godine obnovile licencu, agencije će biti dužne da polože keš depozit od 15.000 do 50.000 evra.

U strukovnom udruženju JUTA smatraju da novi zakon neće doneti bolju zaštitu i da su ovog leta organizovano vraćeni i isplaćeni samo turisti koji su imali JUTA garanciju.

- Jedini način je da svaki putnik umesto garancije putovanja dobije polisu na iznos cene aranžmana - ističe Seničić. - Takva polisa bi bila obavezna i uz masovnost bi postala jeftina, ali bi sigurnost bila neuporedivo veća, brže bi se isplaćivao iznos, i u celosti. Uz depozit i agencijsku polisu o insolventnosti za repatrijaciju putnika od minimum 100.000 evra - svi naši turisti bi u svakom trenutku bili zbrinuti.

ISPLATA ŠTETE

 Osiguravajuća kompanija "DDOR Novi Sad" je isplatila prvih 708 naknada oštećenim putnicima turističkih agencija "SAB travel" iz Beograda i "Džez travel" iz Čačka u ukupnom iznosu od 21.747.381 dinar. DDOR-u je podneto ukupno 2.020 odštetnih zahteva, u ukupnom iznosu od 76.486.505 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo turizma YUTA prevare putnika turističke agencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana