Tekst objavljen: 30.11.2015 14:45        


Švajcarski franak je pao na petogodišnji minimum u odnosu na dolar u petak, usled špekulacija da bi Centralna banka Švajcarske mogla biti prinuđena da sledi primer ECB-a ukoliko zvanična stopa na depozite u evrima padne još dublje u negativnu teritoriju sledeće nedelje

Vesti sa tržišta

Kineski juan je zabeležio veće pomeranje na glavnim valutnim tržištima, dok je juan na kursnoj listi koja se formira u Hong Kongu zabeležio najslabiji nivo u periodu od preko dva meseca, uoči odluke u ponedeljak da se juan uključi u korpu MMF-ovih rezervnih valuta.

Evro, koji je pod pritiskom cele nedelje usled očekivanja da će ECB olabaviti monetarnu politiku dodatno kako bi oživeli privredu, pao je ponovo ispod 1.06 dolara na trgovanju malog obima usled praznika u SAD-u.

Evro je pao za trećinu u odnosu na dolar na 1.0580 dolara, ali je za skoro pola procenta ojačao u odnosu na švajcarski franak. Švajcarski franak je oslabio skoro 1 procenat na 1.0328 franaka za dolar, što je najslabiji nivo od avgusta 2010. godine i daleko iznad nivoa od početka ove godine kada je Centralna banka Švajcarske ukinula granični odnos valutnog para EUR/CHF.

Evro je oslabio ispod 1.06 dolara nekoliko puta ove nedelje i ogromni konsenzus na tržištu u korist jačanja dolara naglasio je dodatno slabljenje evra.

U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 121.00/30. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 121.10/40, uz fluktuacije od 5 bps. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 32.8 miliona evra po prosečnom kursu od 121.2727. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 121.00/30. NBS je intervenisala prodajom 10 mio evra na medjubankarskom tržištu. Tržište se zatvorilo na 121.00/30.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 890 miliona dinara na nivou od 2.55 do 2.56.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međuvalutna berza valutna berza međubankarskom tržištu vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana