Tekst objavljen: 24.05.2016 14:34        


Povoljni podaci o trgovini iz Japana uticali su na ponovno jačanje jena u ponedeljak, posle tri nedelje jačanja dolara, pružajući podstrek onima koji se nadaju još jednom povećanju kamatnih stopa u SAD.

Vesti sa tržišta

Sastanak finansijskih ministara Grupe 7 završen je u subotu pri čemu je SAD upozorio Japan da ne intervenišu kako bi oslabili jen.

U fokusu će ove nedelje biti podaci iz SAD-a koji mogu uticati na povećanje kamatnih stopa u junu ili julu, uz dosta pojava od kojih se očekuje da kreatori monetarne politike FED-a očekuju podršku za dalje poteze u toku predstojećih meseci.

Neslaganje Grupe 7 oko valuta uticalo je da Nikkei indeks padne za preko 1 procenta, što je dodatno pružilo podršku sigurnom jenu.

Dolarski indeks, koji prati kretanje dolara u odnosu na korpu ostalih valuta se malo promenio od petka i iznosio je 95.211 poena, što je i dalje blizu maksimuma zabeleženog u četvrtak 95.520 poena. Indeks je prošle nedelje porastao za 0.8 procenata, ostvarivši rast treću nedelju zaredom.

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 122.50/80. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 6.8 miliona evra po prosečnom kursu od 122.7296. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio na 122.60/90. Tržište se zatvorilo na 122.60/90.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 2.150 miliona dinara na nivou od 2.55 do 2.60.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa tržišta međunarodno tržište devizno tržište međuvalutna berza bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana