Tekst objavljen: 24.10.2016 14:02        


Dolar je u petak bio na putu da treću nedelju zaredom ostvari dobitke u odnosu na korpu valuta, koja meri vrednost dolara u odnosu na ostale valute, zabeleživši osmomesečni maksimum usled rastućih očekivanja za povećanje kamatnih stopa u SAD u decembru. 

Vesti sa tržišta

Šef Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, ugušio je spekulacije o tome da se već razmatra postepeno smanjenje programa kupovine obveznica kada dođe vreme za to, što je uticalo na slabljenje evra ispod nivoa od 1,09 dolara prvi put od marta.

Dolarski indeks je bio u porastu za 0,2 procenta u odnosu na prethodni dan, kratkoročno prevazilazeći maksimume iz marta. Evro je oslabio trećinu procenta na 1,0891 dolara.

Drugi razlog za tražnju sigurne imovine u SAD je stabilna deprecijacija kineskog juana, koji je pao na najniži nivo u poslednjih šest godina u odnosu dolar.

Funta, koja je ostvarila pad od 20 procenata i koja je bila glavna tema u poslednja tri meseca među vodećim valutama, nastavila je da slabi u odnosu na dolar.

Funta, mada je bila generalno stabilnija protekle nedelje, oslabila je 0,3 procenta na 1,2212 dolara, dok je u odnosu na evro ostala stabilna.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u petak na nivou od 123,00/30. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 19,1 miliona evra po prosečnom kursu od 123,1154.

Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 122,90/123,20. Tržište se zatvorilo na 123,00/30.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 9.297 miliona dinara na nivou od 2,70 - 2,95.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međubankarsko devizno tržište dolarski indeks evro funta dolar vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana