Tekst objavljen: 21.09.2018 15:44        


Cene povrća na pijacama skočile su za 20 odsto, jer je u jeku pravljenje zimnice. Cene dodatno skaču za još 20 odsto vikendom, jer mnogi zbog posla ne stižu da pazare radnim danima, pa je potražnja subotom i nedeljom veća.

Vikendom cene na pijacama i za 40 odsto više

Računica je jednostavna, prošle nedelje na gradskim pijacama kilogram paprike babure mogao se naći i za 60 dinara, ove nedelje nema je ispod 80. Na najjeftinijoj novosadskoj pijaci, Kvantaš, cena paprike je oko 100 dinara, vikendom 125, dok je na ostalim gradskim pijacama paprika iz plastenika, prve klase 150 dinara, bez obzira na to što nije vikend. Kupci su tako ovih dana poprilično nervozni jer je ovo vreme kada se paprike peku i spremaju za zimnicu.

- Ove godine paprika je rano rodila i zbog kiša nije je bilo puno. Više je nema, a sada bi trebalo da se kupamo u njoj i da košta maksimalno 50 dinara. No sve što dolazi je iz plastenika, zbog toga je i cena 150 dinara. Paradajza takođe nema, stiže iz Albanije i realno nije nekog kvaliteta, ali cena mu ne može biti niža od 120 dinara za kilogram. Sledeće nedelje moguće je da će cene ići još malo gore, jer je sada vrhunac sezone – kaže prodavac Zlatko Cvjetičanin sa Riblje pijace u Novom Sadu.

Za 10 do 20 dinara skočila je i cena krastavaca. Na beogradskim pijacama sada je oko 80 do 100 dinara kilogram, a popularni kornišoni od 120 do 150 dinara. Crni luk i kupus su od 80 do 100 dinara, karfiol od 150 do 250, šargarepa od 100 do 150, patlidžan, zelena salata i cvekla od 80 do 100 dinara. Krompir je oko 80 dinara, a crni luk od 80 do 100. Vikendom ove cene na gradskim pijacama budu više od 10 do 20 odsto, pa građani sve češće traže pravo vreme da krenu u kupovinu. Radnim danima i u popodnevnim časovima, kako kažu, može se doći čak i do popusta. Pojedini prodavci tada spuste cene za 10 do 30 odsto.

- Vikendom se više ne isplati ići na pijacu. Kilogram paradajza ponedeljkom je 80 dinara a petkom, subotom i nedeljom minimalno 100. Najveća ušteda je u paprici i 50 dinara je jeftinije radnim danom. Dobra je taktika i da odete radnim danima posle 13 sati jer na nekim pijacama tada prodavci spuste cenu ako im ostane malo povrća i do 30 odsto, pogotovo salate – rekla nam je Novosađanka Marija Petrovski koju smo sreli na Kvantaškoj pijaci.

Stručnjaci tvrde da će cene ići gore, ali ne puno, jer platežna moć stanovnika nije velika i, to svi znaju, pa i prodavci. Žarko Ilin, profesor sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, kaže da će cene povrća svoj vrhunac dosegnuti tokom decembra i januara, pogotovo krompir i luk. Dobra stvar za proizvođače je što povrća fali i na evropskom tržištu.

- Svaki naredni mesec do proleća cena će po malo ići gore, ali ne značajno. Ljudi nemaju para, kupuju glavicu, dve luka ili tri, četiri paprike i paradajza. Imamo nešto manje povrća ove godine, papriku je ubila bakterioza, a slabije su rodili luk i krompir, od 10 do 30 odsto. No i dalje imamo dovoljno za naše potrebe. Pitanje je samo kako će to na tržištu biti raspoređeno i moguće da negde bude manjka – izjavio je Ilin. Kako dodaje, jedino za kupusnjače i korenaste biljke neće biti brige, jer su rodile dobro.

Trećina povrća iz bašte

Srbija godišnje proizvede oko 1.100.000 tona desetak vrsta povrtarskih kultura. Od toga je 280.000 tona proizvedemo u zaštićenom prostoru, a oko 400.000 tona u baštama, što nije malo, pa mnogi naši građani i ne razmišljaju o cenama u marketima i na pijacama. Ove godine će biti manje, ali obično imamo oko 400.000 tona tržišnih viškova povrća, najviše u Vojvodini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bašta pijaca povrće voće i povrće Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana