Tekst objavljen: 01.09.2015 11:13        


Onaj ko je 1919. godine kupio akcije kompanije Coca-Cola za samo 40 dolara danas bi na računu imao 11 miliona dolara, često ume da kaže američki investitor Warren Buffett.

Warren Buffett: Kako kupiti akcije na berzi

Direktor Berkshire Hathawaya je možda jedan od najvećih investitora svih vremena. Ostvario je neverovatan povraćaj na svoje i investicije akcionara Berkshire-a, i tako postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

On dodaje da bi tadašnjih četrdeset dolara danas vredelo 540 dolara. U to vreme kupovina akcija kompanije Coca-Cola bila je daleko od sigurne investicije, kako se čini iz današnje perspektive. Cena šećera su rasle, Prvi svetski rat se tek završio, a u najavi se mogla nazreti Velika Depresija.

Nakon Drugog svetskog rata distribucija šećera bila je strogo kontrolisana. To su samo neke od činjenica koje su i mnogo posle tih teških godina stvarale sumnju u investiranje u Coca-Colu i slične kompanije.

“Čarolija poslovnog sveta je u tome da ne možete znati šta će se tačno dogoditi, niti predvideti kada će se nešto dogoditi. Ne smete se fokusirati na vreme, već na sadržaj. Ako ste sigurni u proizvod ne treba se brinuti kada će se to dogoditi” objašnjava Buffett i dodaje da pri kupovini akcija nikada ne treba gledati koliko su one koštale u proteklih 200 dana.

Ta tvrdnja u suprotnosti je sa većinom mišljena struke, koje svoje prognoze baziraju baš na periodu od 200 dana pre željene kupovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzi akcije WARREN BUFFETT savet Direktora Berkshire Hathaway

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana