Tekst objavljen: 09.12.2018 10:00        


Za podelu turističkih vaučera u narednoj godini Vlada Srbije odvojila je 400 miliona dinara, što je dovoljno za 80.000 turista.

Za dobijanje vaučera potrebno ispuniti jedan uslov

Subvencionisani odmor u 2019. sada je i zagarantovan. Država je budžetom za narednu godinu predvidela novac za podelu vaučera čija je pojedinačna vrednost 5.000 dinara. Prema saznanjima "Blica", planiran novac je dovoljan za podelu 80.000 vaučera, ali nije isključeno da resorno Ministarstvo trgovine i turizma, tokom godine poveća budžet.

- U poslednje četiri godine na odmor uz vaučere je išlo više od 250.000 ljudi. Efekat od podele bio je ogroman, a svake godine smo beležili rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista, kao i povećano prosečno vreme njihovog boravka na destinacijama. Zbog toga smo pojedinih godina povećavali budžet i broj vaučera u odnosu na planirani. Tako smo prošle godine planirali da podelimo 80.000 vaučera, a na kraju smo podelili 100.000. Nije isključeno da takvu praksu ponovimo i u 2019. - kaže izvor.

Turistima je uz vaučere trenutno na raspolaganju oko 1.200 ugostiteljskih objekta za smeštaj, što je duplo više nego lane, kada su mogli da biraju između 664 objekta. Najviše ugostitelja se prijavilo iz Sokobanje (oko 400), zatim iz Vrnjačke Banje (više od 150), Zlatibora, Ribarske Banje, Gornje Trepče... U ponudi je najviše soba i apartmana u vilama, dok oko 50 ugostitelja nudi i hotele.

Subvencionisani odmor država je prvi put omogućila 2015. Iskustva pokazuju da su vaučere najviše uzimali ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina i Leskovca. Najčešći korisnici, 53 odsto, jesu penzioneri koji su na odmor često vodili i decu. Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposlena lica (11 odsto). Njihove najomiljenije destinacije su banje. Sokobanja i Prolom Banja su najtraženije, a veliko interesovanje turista je i za Lukovskom i Vrnjačkom Banjom. Od domaćih planina najpopularnije su Zlatibor, Tara, Divčibare...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ministarstvu turizma kažu da su za srpski sistem vaučera čule mnoge zemlje.

- Na brojnim skupovima Svetske turističke organizacije, predstavnici Ekvadora, Argentine, Paragvaja, Egipta i mnogih drugih, interesovali su se za naš sistem vaučera - kažu u ministarstvu.

Uslovi za papir vredan 5.000 dinara

Vaučeri se mogu koristiti na teritoriji Srbije, izuzimajući teritoriju gradova Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Procedura je ista tokom svih godina - građani moraju da imaju rezervisan boravak od minimum pet noćenja u prijavljenim i registrovanim objektima. Prijavu s potrebnom dokumentacijom podnose na šalterima Pošte, najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, a uslov je i da korisnik vaučera nema veća mesečna primanja od 60.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turisti turizam Srbija vaučeri za smeštaj besplatni vaučeri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana