Tekst objavljen: 05.11.2013 14:59        


Usvajanjem Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji prvi put je oblast tržišta nekretnina uređena u skladu sa evropskim standardama, kaže sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS) Gordana Hašimbegović.

Zakon uvodi red na domaće tržište nekretnina

Usvajanjem zakona obezbeđuje se pravna sigurnost za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika, koje će voditi ministarstvo nadležno za poslove trgovine. Zakonom je precizirano da poslove posredovanja mogu obavljati samo preduzetnici i privredna društva upisani u registar posrednika.

Kako se procenjuje, ukupna vrednost tržišta nepokretnosti iznosi oko 110 milijardi dinara godišnje, od čega je dve trećine nelegalni promet ili promet koji nije registrovan. Tržište nekretnina u Srbiji do sada je karakterisalo veliko učešće sive ekonomije, nestručnost u obavljanju poslova i velika nesigurnost za sve učesnike u prometu nepokretnosti, saopštila je PKS.
Predviđeno je i redovno ažuriranje registra što će omogućiti svakom učesniku na tržištu (kupcu, zakupodavcu, prodavcu) da vidi koje su agencije za promet nepokretnosti legalne.

Posrednik je, prema novom zakonu, obavezan da uplaćuje godišnju premiju osiguranja za eventualnu štetu koju obavljanjem poslova posredovanja može pričiniti nalogodavcu, u iznosu od minimum 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno minimalno 45.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Odredbe zakona koje se odnose na upis u registar i plaćanje osiguranja počeće da se primenjuju 18 meseci nakon stupanja zakona na snagu.

Prema novom zakonu, da bi preduzetnik obavljao poslove posredovanja, mora on ili zaposleni koji radi kod njega da ima položen stručni ispit za poslove posredovanja. Prema procenama, u Srbiji oko 300 privrednih subjekata posluje na tržištu nepokretnosti kao i 800 preduzetnika, ali se pretpostavlja da je broj agencija koje su nelegalne znatno veći.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana prodaja stana stanovi agenti za nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana