Međunarodni monetarni fond predviđa nove finansijske probleme u državama na Balkanu

Objavljeno: 11.10.2011


Vesti izvor: Press

Grčka je kriva: Zbog grčke krize banke smanjuju poslovanje u Istočnoj Evropi, pa će njihove ekspoziture imati drastično manju kreditnu aktivnost, upozorava MMF
Državama Istočne Evrope preti ozbiljno produbljenje kreditne krize, upozorava Međunarodni monetarni fond u poslednjoj ekonomskoj prognozi za region. MMF strahuje da bi u najgoroj varijanti došlo do potpunog kreditnog sloma jer će zapadnoevropske banke zbog krize u Grčkoj smanjiti poslovanje, pa će njihove ekspoziture imati drastično manju kreditnu aktivnost.

Fond naglašava da će u prvom koraku matične banke iz Zapadne Evrope smanjiti poslovanje sa svojim ispostavama u istočnoevropskim zemljama, ali i drugim bankama u regionu jer moraju da brinu o likvidnosti na sopstvenom tržištu.

Zapadne banke od sredine ove godine intenzivno povlače novac iz istočne Evrope jer im treba za spasavanje od gubitaka zbog ulaganja u Grčku. Banke „ćerke" tako ostaju bez finansijskih injekcija i smanjuju kreditnu aktivnost. Prekida se i finansiranje fondova, pa sve to dovodi do kreditnog sloma na tržištima istočnoevropskog regiona, i to je najgori scenario - navodi se u izveštaju MMF-a.

Tako i Fond priznaje da su privredni rast ovog dela Evrope i prvobitne optimistične prognoze na krhkoj osnovi zbog dužničke krize u evrozoni. Ako se ovako nastavi, sledi dalje povlačenje kapitala banaka.

Prve znakove finansijske krize u istočnoj Evropi MMF je uočio sredinom ove godine, kada su porasle cene obveznica za neke zemlje izvan evrozone, najpre Hrvatskoj i Mađarskoj. Uz to je jačanje švajcarskog franka veliki izazov za domaćinstva i banke u regionu. Spas za najgori scenario je sređivanje vlastitih javnih finansija, odnosno smanjenje javnog duga - poručuju iz MMF-a.
Tome u prilog ide i bojazan šefa austrijske Erste banke Andreasa Trajhla koji je izjavio da očekuje promene u bankarskom sektoru u regionu istočne i jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju.
 Evropa se zbog dužničke krize nalazi pred teškim vremenima. Verujem da će uslediti promene u Poljskoj, kao i Rumuniji, a tako i u Bugarskoj i Srbiji. Uveren sam da će pojedini konkurenti Erste banke u tom regionu biti izloženi jakom pritisku - rekao je Trajhl i dodao da neće dozvoliti da Erste uđe u problem sa likvidnošću.

Guverner NBS Dejan Šoškić uverava nas da nema bojazni od kreditnog sloma bankarskog sektora u Srbiji i napominje izuzetno visoku adekvatnost kapitala koji imaju srpske banke. Šoškić takođe napominje da NBS pažljivo prati kretanja i da ima mere koje može sprovesti u slučaju da stvari krenu loše. Sagovornici Pressa iz bankarskog sektora, ali i ekonomisti, međutim, kažu da upozorenja MMF-a imaju osnova.

U jednoj od stranih banaka koje posluju na tržištu Srbije ističu da nećemo imati bukvalan kreditni slom, ali da će doći do sve većeg pada kreditne aktivnosti banaka.
-Rast loših kredita u Srbiji jeste alarmantan podatak. Više od 20 odsto kredita plasiranih privredi kasni u otplati duže nego što je dozvoljeno. To nije tako strašno za banke, ali jeste za privredu. Ako uzmemo u obzir i da u Srbiji posluju četiri grčke banke koje su najpodložnije uticaju krize, jasno je da je pad kreditne aktivnosti neminovan. To će imati za posledicu zatvaranje određenog broja ekspozitura - navodi sagovornik Pressa.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana