Raspad evrozone moguć - potvrdio EBRD

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Produbljivanje krize u evrozoni ugrožava integraciju jugoistočnih zemalja u zonu primene jedinstvene evropske valute, upozorio je u glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD). 

- Evrozona je i dalje smislen koncept za te zemlje. Njen eventualni nestanak imao bi vrlo negativne posledice za politički zamah u tim zemljama. Nadamo se da do izlaska Grčke iz evrozone neće doći, Grčka je važna kao trgovinski partner, važne su doznake njenih radnika, kao i njene bankarske veze u jugoistočnoj Evropi - kazao je Erik Berglof u razgovoru za televizijsku stanicu CNBC.

On je dodao da za centralnu i istočnu Evropu veliku opasnost predstavlja raspad evrozone, koja se ne može u potpunosti isključiti, upozorava. 

- Stvarna pretnja bio bi raspad evrozone u celini. Posledica po ekonomiju bila bi recesija u evrozoni koja bi povukla za sobom centralnu Evropu, a mogle bi u određenoj meri da stradaju i trgovačke veze - kazao je Berglof. 

Podsetio je da se istočna Evropa oslanja na reputaciju snažnog izvoza i da je u međuvremenu postala značajan izvor svetskog izvoza.

- Istočna Evropa je postala važan izvor globalnog izvoza i istočnoevropske zemlje vrlo su uspešne u osvajanju udela u globalnom izvoznom tržištu - kazao je glavni EBRD-ov ekonomista.

Napominje kako je čak i Mađarska, inače pogođena dubokim makroekonomskim problemima, uspela da poveća svoj izvoz na globalno tržište, a time i odgovarajuće tržišne udele. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana