Tekst objavljen: 08.11.2012 10:25        


Bankarsko tržište na Balkanu bi uskoro moglo izgledati nešto drugačije nego sada. Manje bi bilo banaka koje imaju matice u zemljama Evropske unije, a više ruskih i kuća poreklom s Bliskog istoka, iz zemalja naftnih rajeva.

Banke: Dolaze nam Rusi i Arapi, možda i Kinezi

Razvijene države Evrope prodaju vlasnički udeo u bankama koje imaju, što zbog krize, što jer nisu zadovoljne prihodima koje ostvaruju.

Šta je trenutno iz Srbije i regiona na prodaju?

Slovenija planira da proda Novu ljubljansku banku, a razlog je teška finansijska situacija s kojom se dežela susreće još od lane.

Srbija nudi na prodaju Privrednu banku Beograd s 250 filijala, 1,1 milionom klijenata, ali i gubitkom od 792 milijarde dinara prošle godine. U ponudi je državni udeo od 65 odsto. Kupac će se tražiti i za Srpsku banku, nekadašnji finansijski servis JNA.

Hipo grupa
prodaje banke i lizing kuće u bišim republikama SFRJ: kod nas, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji. U pomenutim kućama država Austrija je vlasnik sto odsto. Oni u Srbiji imaju pozitivno poslovanje, ali pomenuta tržišta su usitnjena pa su odlučili da odu.

A ko dolazi?

Za Privrednu su zainteresovani ruska Gasprom banka pa grupa VTB takođe odatle, koja je kod nas već prisutna jer u njenom sastavu posluje Moskovska banka.



Što se tiče Hipo banke i lizing kuće, kao prvi kandidat javila se Erste banka. Oni bi želeli da postanu vlasnici obe kuće samo u Srbiji. A u Hipo grupi kažu da oni prodaju ceo Balkan zajedno, ali da će sve zavisiti od interesovanja i ponuđene cene. Znači, zainteresovani za poslovanje u određenim zemljama mogu se javiti s ponudama.

Kinezi i Britanci dobrodošli

Međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže da bi bilo dobro da kod nas dođu banke iz Kine i Velike Britanije i dodaje da će sve zavisiti od toga koliko je Srbija zanimljiva za njih. A podaci nisu baš za hvalu: od 32 banke koliko kod nas posluje, 13 ima gubitke. Svaki peti kredit je problematičan za vraćanje.
Ukoliko bi postala vlasnik srpskog dela Hipo banke, Erste bi po jačini postala treća grupacija na našem tržištu. Koliko će se njihovi planovi sresti s interesima austrijske države, ostaje da se vidi.

Za srpsko tržište zainteresovane su i banke iz Abu Dabija. Međutim, ni za Privrednu ni za Srpsku tenderi još nisu raspisani.

O tome ko bi mogao biti kupac stručnjak dr Siniša Ostojić kaže da će "oni doći iz zemalja bogatih naftom i gasom. Ne čudi me što se kao kandidati pominju bankari iz Rusije i Abu Dabija: kretanje cena tih energenata na svetskom tržištu prethodnih godina donela su im odličnu zaradu i višak novca. To treba uložiti pa zašto ne i kod nas?"

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kinezi rusi gasprom erste banka nlb banka Privredna banka Beograd Srpska banka Hypo Alpe-Adria banka prodaja banke bankarsko tržište banke arapi vtb banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana