Tekst objavljen: 28.11.2012 9:47        


Namera NBS da bilanse banaka rastereti loših kredita pretočiće se u osnivanje posebnog, privatnog investicionog fonda. Cilj takvog fonda bi bio upravljanje rizičnim plasmanima i njihovom naplatom.

Banke pravi fond, rešenje za nenaplative kredite?

- Osnivački kapital obezbedile bi banke koje bi i upravljale njime - kaže Boško Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije

Prema njegovim rečima nije realno očekivati da bi država u kratkom roku mogla osnovati fond, s obzirom da država ima relativno nizak kreditni rejting i konstatno visok deficit budžeta, pa nije u prilici da se izlaže dodatnim rizicima koji bi joj se prelili iz bankarskog sektora.

Prema mišljenju prof. Živanovića, u Srbiji je prisutna ozbiljna nesolventnost kako privrede, tako i građana.

Nivo nenaplativih kredita značajno je, prema proceni profesora Živanovića, veći od 19,9 odsto koliko kaže zvanična statistika. U privredi, on prelazi 25 odsto i posebno je, kako ističe ovaj stručnjak, kritičan u sektorima poljoprivrede gde od banke do banke realno premašuje i 50 odsto.

Za građevinarstvo je još teže dati ocenu, imajući u vidu da je najveći deo matičnih firmi „prepakovan“ u firme sa specijalnom namenom kako bi se spasao biznis.

Bankarski sektor u Srbiji, ističe Živanović, ipak nije ugrožen. On je čak, sa oko 17 odsto kapitalne adekvatnosti i obračunatom rezervom za potencijalne gubitke od preko 120 odsto, potpuno stabilan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomske mere Srbija ekonomska kriza loši krediti krediti nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana