Tekst objavljen: 03.01.2013 8:55        


Carinska stopa na uvoz velikog broja industrijskih proizvoda proizvedenih u EU od 1. januara biće potpuna ukinuta, a biće snižena i na važne poljoprivredne proizvode, rekla je koordinatorka Biroa za saradnju sa EU Privredne komore Srbije Kristina Djurić.

Carina na uvoz industrijske robe iz EU nula odsto

Nulta carina važiće za nove i polovne automobile, obojene metale, aluminijum, bakar, mašine, elektroproizvode, delove za traktore, krzno, proizvode od betona, gipsa i cementa, gume, kaučuk i keramičke proizvode.

"Carina na uvoz polovnih i novih automobila iz EU se snižava sa 2,5 odsto u 2012. na nulu u 2013. godini", precizirala je Kristina Djurić u izjavi za portal EurAktiv Srbija.

Ona je podsetila da je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbija sa EU ispregovarala tranzicioni period za liberalizaciju trgovine od šest godina što znači da Srbija u 2013. godini ulazi u petu godinu liberalizacije, odnosno postepenog snižavanja carina.

Od 2014. godine industrijski proizvodi biće potpuno liberalizovani, što znači da će carinska stopa na uvoz tih proizvoda biti nula. Kad je reč o poljoprivrednim proizvodima, za oko 96 odsto poljoprivrednih proizvoda carina će 2014. godine biti nula.

Medjutim, poljoprivredni proizvodi koje Srbija proizvodi ostaće zaštićeni carinama i posle 2014. godine, ostakla je Djurićeva, dodajući da je reč oko 400 tarifnih linija. Kako je navela, reč je o voću i povrću, žitaricama, mesu, mleku i mlečnim proizvodima.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvih 11 meseci 2012. godine Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU imala deficit od 2,7 milijardi evra.

U tom periodu izvoz Srbije u EU povećan je pet odsto u odnosu na isti period 2011. godine, na 4,75 milijardi evra, dok je uvezena roba za 7,4 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz evropska unija EU Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana