Tekst objavljen: 18.05.2013 11:30        


Centar za zaštitu potrošača i advokatski tim podneli su tužbu Osnovnom sudu protiv Hipo Alpe-Adrija banke. Razlog je, kako je navedeno, prevara klijenata koji su od 2006. do 2008. godine podigli stambeni kredit u švajcarskim francima.

Crnogorski dužnici tužili Hipo banku zbog franka

Advokat Vladan Đuranović očekuje da će sud doneti pravičnu odluku, što bi značilo proporcionalno raspoređivanje duga na sve učesnike u poslu.

Dragan Senić, koordinator klijenata Hipo Alpe-Adrija banke koji su podigli takve kredite, naveo je da su dobili „toksični bankarski kredit“ od 2006. do 2008. godine. - Konkretno, podignut je kredit od 120.000 evra. Za šest godina redovno je vraćeno 70.000. Sadašnji dug je 145.000 evra. Znači da za kredit od 120.000 evra treba vratiti pola miliona. Pa ko bi normalan potpisao takav ugovor - prokomentarisao je Senić.
- Rešenje je da se uplaćeni iznosi obračunaju u evrima na dan kada je ugovor sklopljen i da se dalje zajam tretira kao da je u toj valuti - naveo je Đuranović.

On je potvrdio da su klijenti potpisali ugovor i da ih niko nije prinudio.

- Činjenica je, međutim, da oni nisu znali kakav rizik može nastati, što tvrde u banci. Niko nije očekivao da će franak toliko ojačati u odnosu na evro - naveo je Đuranović.

Olga Nikčević, iz Centra za zaštitu potrošača, naglasila je da je u ovom slučaju prekršen niz propisa o zaštiti potrošača.

- Banka je bila dužna da obavesti klijenta u pisanoj formi o svim rizicima i situacijama koje nosi takav ugovor, a naročito kada je reč o dugoročnom kreditu na 30, 20 ili 15 godina, kakav je stambeni kredit. Oni to nisu uradili - istakla je Nikčevićeva.

Inače, prema podacima Centralne banke, kredite u francima je podiglo 518 građana, koji su, prema mišljenju Centra za zaštitu potrošača, stavljeni u dužničko ropstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria banka banke klijenti banke klijent banke krediti u švajcarcima tužba sud Crna Gora cg

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana