Tekst objavljen: 17.10.2012 16:16        


Država je brzo reagovala u slučaju Agrobanke jer su formiranjem nove banke sačuvani njeni depoziti i zadržani klijenti i pritom nije bilo ugrožavanja stabilnosti bankarskog sektora, kaže bivši premijer Mirko Cvetković.

Cvetković: Niko nije smeo da zna za krah Agrobanke (Medija centar Beograd)

Cvetković kaže dalje da je formiranje Nove Agrobanke koštalo 100 miliona evra, ali da to nije trošak države jer su ta sredstva korišćena za izvršenje obaveza Agrobanke prema deponentima.

Bivši premijer i ministar finsija Srbije je potvrdio da je u pripremi najboljeg rešenja za Agrobanku konsultovan i Međunarodni monetarni fond (MMF). - Na osnovu njihovih sugestija i analize izvršili smo izmene u Programu mera za očuvanje finansijske stabilnosti banaka, koji je bio jedan od osnova za emisiju obveznica. Obveznice koje su predviđene programom bile su dinarske, inflaciono indeksirane - naveo je Cvetković.
- To je mnogo manje od troškova koje bi izazvala bilo koja druga opcija, na primer 350 miliona evra, koliko je bilo potrebno za pokriće gubitaka stare Agrobanke, ili 550 miliona evra, koliko je bilo potrebno da se pokriju svi depoziti da je banka otišla u stečaj - rekao je Cvetković.

On je naglasio da je Nova Agrobanka privremena banka stvorena da se kupi vreme i zaštite svi deponenti i klijenti i da ona može postojati samo šest meseci.

Cvetković je naveo da je početkom oktobra 2011. godine u Ministarstvo finansija stigao zvaničan dopis Narodne banke Srbije da je Agrobanka kritično potkapitalizovana.

Kako je dodao, NBS je ovu banku okarakterisala kao sistemsku banku koja je u tom trenutku imala blizu 600 miliona evra štednje i blizu 200.000 klijenata, od čega najviše građana.

Priprema formiranja Nove Agrobanke, po rečima Cvetkovića, obavljena je u tajnosti, jer se nije smelo dozvoliti da javnost sazna da je Agrobanka u velikom problemu i da država nema dovoljno sredstava da pokrije sve depozite ukoliko dođe do stečaja banke.



To bi, kako je naglasio, "izazvalo potpuni pad poverenja u bankarski sektor Srbije i moglo bi da dovede do naglog povlačenja depozita i iz drugih banaka".

- U slučaju Agrobanke nije se smelo mnogo čekati, jer je dnevno u proseku gubila oko dva miliona evra depozita. Dakle, sve je moralo da bude spremno pre nego što se krene sa procedurom i ceo postupak je morao da se završi za 24 sata - naveo je Cvetković u autorskom
tekstu za Novi magazin.

Narodna banka Srbije je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci a za manje od 24 sata, kako je podsetio Cvetković, formirana je Nova Agrobanka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke nova agrobanka afera agrobanka agrobanka Mirko Cvetković krah banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana