Tekst objavljen: 11.12.2012 7:34        


Nakon što su se nadležni dogovorili o daljoj sudbini Razvojne banke Vojvodine, odnosno da je preuzme druga banka, dva pitanja dominiraju. Prvo je, naravno, ko bi mogao postati novi vlasnik, a drugo se odnosi na sigurnost depozita u toj kući.

Depoziti u RVB sigurni, Kostić i AIK nove gazde?

Komitenata koji su požurili da ih povuku ne čekajući preuzimanje ima kao i obično u takvim slučajevima. Za sigurnost uloga i novca na računima kod nas brine Agencija za osiguranje depozita, a v. d. izvršnog direktora Agencije Lidija Perović kaže da su depoziti koji su na računima ove kuće apsolutno bezbedni.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman nedavno je rekao da će poziv za preuzimanje dobiti deset najvećih banaka. Tako se može pojaviti i neka od kuća koje ovih dana nisu apostrofirane kao kandidati. Među svojim akcionarima AIK banka već ima jednu veću. Akcija u vrednosti od 6,07 odsto poseduje Unikredit grupa. Hoće li to biti za njih šansa da se više zainteresuju, ostaje da se vidi.
– Sve će biti isto kao i u slučaju Agrobanke: biće prebačeni na račun kuće koja će postati novi vasnik RBV-a. Kada smo uspeli da bez teškoća ispunimo sve vezano za Agrobanku koja je imala veće obaveze, problema s RBV-om sigurno neće biti – tvrdi ona.

Dok se čeka prenos aktive i pasive na banku kupca, kako se to bankarskim rečnikom kaže, kolaju priče o tome ko bi to mogao biti.

Mediji su požurili da za sigurnog vlasnika proglase biznismena Miodraga Kostića, odnosno MK-grupu, koji će to učiniti preko AIK banke.

Što se tiče drugih banaka, Komercijalna je u vlasništvu države pa teško da će ući u ovu priču, Inteza je pri privatizaciji, zbog merdžovanja na italijanskom tržištu, postala vlasnik Panonske banke i tako popravila svoj položaj na vojvođanskom tržištu tako da ni ona neće biti u prvoj grupi zainteresovanih. Hipo banka i sama traži novog kupca. Ali iznenađenja su uvek moguća. Ko su najozbiljniji kandidati znaće se ove sedmice.
Razloga za to ima dosta: pre svega, predsednik Upravnog odbora AIK banke je baš Kostić; u okviru MK-grupe posluju šećerane Sunoko koje su prošlog meseca povećale svoj vlasnički udeo u AIK banci na 12 odsto, učvrstivši poziciju u toj inače veoma uspešnoj kući.

Za prvih devet meseci ove godine AIK banka je ostvarila dobit od tri milijarde dinara, a to je 47 posto više nego lane. Mnoge druge banke koje posluju kod nas, s međunarodnom reputacijom, nisu bile ni blizu tako uspešne.

AIK banka je i prva pomenuta kao kandidat za RBV pa ako se to ostvari, jasno je ko će tu imati znatan uticaj. Navodno će AIK i prva ići u Ministarstvo finansija na razgovor o preuzimanju RBV-a. Od banaka kandidata pominjane su još Erste banka i Sosijete ženeral. Obe analiziraju šta bi dobile ako uđu u RBV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić aik banka banke državne banke RBV Razvojna banka Vojvodine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana