Tekst objavljen: 30.05.2013 11:49        


U velikoj analizi ekonomskog analitičara Miroslava Zdravkovića navodi se da se Srbija udaljava "od prosečno razvijene zemlje i da polako ulazi u grupu relativno nerazvijenih zemalja". Srpska privreda u odnosu na svetsku nalazi u istom položaju kao 1993. godine, a da će ako se ovaj trend nastavi, 2018. pasti na nivo koji je imala 1999. godine.

Dokazano: Živimo 3 puta gore nego u Titovo vreme

Udeo Srbije u svetskom BDP-u prema najnovijoj bazi podataka MMF-a u 2012. godini bio je 0,095 odsto, a procenjuje se da će za ovu godinu imati minimalan pad na 0,094 odsto. To je identično udelu u svetskoj ekonomiji u 1993. godini.

- U 2018. godini očekuje dalji pad udela na 0,086 odsto, što je niže od udela koji smo imali u godini bombardovanja 1999, godine. Srbija ima tačno 0,1 odsto udela u svetskom stanovništvu, što jasno upućuje da se Srbija udaljava od statistički prosečne razvijenosti u svetu prema relativnoj nerazvijenosti - kaže Zdravković.

On je pokazao da je udeo Srbije u svetskom BDP-u iz poslednje godine Titove vladavine 1979. iznosio tačno 0.347 odsto što znači da se u Titovo vreme živelo više nego tri puta bolje u odnosu na danas.

To nije ni čudo kada se zna da su plate u bivšoj Jugoslaviji bile iznad većine zemalja istočnog bloka, dok su danas na nivou Albanije.

Ova analiza upuće koliko stojimo u mestu dok se svet ekonomski vrtoglavo razvija. Za ovakav trend nije kriva samo Srbija, jer slični pokazatelji, mada ne toliko ekstremni važe i za zemlje zapadne Evrope.

- Najveći skok ekonomije je zabeležen u Aziji. Jasno je da ako azijske zemlje dupliraju svoj standard, a mi porastemo deset odsto, mi više nismo provincija, mi smo provincija provincije - kaže Zdravković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    olivera 30.05.2013 13:55

    Naravno, to vazi samo za one koji su "pretekli"! Kako su uspeli, vrag bi ga znao!

  2. User image
    goran 30.05.2013 17:27

    Pozdravio ih sve Tito, trazili smo demokratiju, a necemo naci mesto pored kontejnera, a i u njima vise nista ne moze da se nadje. Dobili smo svetske eksperte za privredu i ekonomiju, na kraju smo ostalik i bez privrede i para, sada nas posecuju samo ovi iz edb-a sto seku struji i sudski izvrstelji da nam uzmu ono sto nam je ostalo od imovine. Demokratija je postala represivna partokratija, a narod ovce koje cekaju klanje.
    Ne krivim ja njih, besan sam na sebe jer sam trazio demokratiju, misleci da je to ona demokratija o kojoj sam ja ucio, samo nisam shvatio da su svi oni isti koljaci samo u razlicitim odelima koji cekaju svoj trenutak da se pokazu, pa se tako oni ciklicno pojavljuju i pokazuju svoje demokratske pretenzije.
    Jos jedanput pozdravio ih Tito.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stagnacija ekonomija svetska ekonomija srpska privreda BDP nerazvijenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana