Tekst objavljen: 22.08.2012 10:08        


Inspektori Narodne banke Srbije, počeli su u ponedeljak kontrolu delova poslovanja Razvojne banke Vojvodine (RVB), saznaju Novosti u centrali te banke u Novom Sadu.

Inspektori 'češljaju' Razvojnu banku Vojvodine

Iako je bilo najavljeno da će ono biti izdato u utorak, zvanično saopštenje NBS o ovoj, ali i još nekim kontrolama koje su takođe započete, očekuje se u sredu.

Da li je reč o redovnoj ili vanrednoj kontroli i šta je tačno predmet interesovanja pet inspektora NBS, za sada se ne zna. Prema takođe nezvaničnim informacijama, to su krediti koje je ona, u poslednjih godinu-dve, odobravala pre svega velikim novosadskim i vojvođanskim firmama.

Tek će se videti i da li će predmet provere inspektora NBS biti nenaplativi krediti u vrednosti od oko 6,5 milijardi koje je RBV, na osnovu dogovora bivše republičke vlade i vlade Vojvodine kao njenog većinskog vlasnika, nedavno prenela na Agenciju za osiguranje depozita (AOD).

Novostima je u AOD potvrđeno da je ta agencija preuzela pomenuta nenaplativa potraživanja RBV i da sada pokušava da nađe način da ih, koliko-toliko, naplati.

- Trenutno preduzimamo sve pravne radnje u vezi sa preuzetim potraživanjima, promenama pravnog statusa dužnika, sudskih sporova i slično, a u cilju preciznijeg sagledavanja mogućnosti naplate - kažu u AOD.

Posle tog sagledavanja će, dodaju u ovoj agenciji, uslediti definisanje Programa mera kojim bi se “zaštitio interes poverilaca i naplatio što veći procenat potraživanja”. Sudeći, međutim, po spisku od 60 dojučerašnjih dužnika, u koji je naš list imao uvid, to će biti gotovo nemoguća misija.

Skoro svi dužnici su uglavnom posle loših privatizacija, ili u stečaju ili u restrukturiranju, pa je prinudna naplata potraživanja po zakonu nemoguća.

Takvi su, recimo, Poljostroj iz Odžaka (nenaplativ kredit RBV od 518 miliona) i Mladi borac iz Sonte (88 miliona). Oba je, inače, svojevremeno kupio kontroverzni biznismen Mile Jerković, da bi potom ovo drugo prodao narko-dileru Darku Šariću.

IZ CELE SRBIJE

Na listi najvećih dužnika RBV čije nenaplative kredite je sada posredstvom AOD praktično preuzela država, uz ostale su i novosadski “Petar Drapšin” (532 miliona) i Unihemkom (342 miliona). Tu je, međutim, i više firmi iz centralne Srbije, poput pribojskog FAP (457 miliona) ili beogradskog NPCO (374 miliona). 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Radasin 19.09.2012 15:22

    Selo gori, a banka se ceslja :)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV Agencija za osiguranje depozita AOD Mile Jerković Darko Šarić nbs Narodna banka Srbije banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana