Tekst objavljen: 27.05.2013 8:30        


Ispod Vojvodine nalazi se pravo Panonsko more gasa vrednog prema realnim procenama nekoliko milijardi dolara, ali je najveći problem do sada bio kako ga izvaditi. Međutim, sva je prilika da će i ta muka uskoro biti rešena.

Ispod Vojvodine leži Panonsko more gasa

Srbija je energetski zavisna zemlja, pogotovo kad je reč o prirodnom gasu, jer se oko 90 odsto potrebnih količina uvozi uz Rusije.

Istovremeno, iz NIS je saopšteno da su primenom nove tehnologije bušenja otkrivena mala gasna ležišta u Banatu, što će doprineti povećanju proizvodnje gasa.

Ispitivanjem jedne od bušotina konstatovano je postojanje dva manja gasna ležišta, a kod druge bušotine su otkrivena tri mala ležišta gasa, koja se trenutno ispituju. Koristeći tehnologiju slim houl, NIS planira da do kraja 2016. godine otvori ukupno oko 25 bušotina.

Inače, prošle godine je u Srbiji, sa 95 bušotina koje su u eksploa taciji, proizvedeno oko 670 miliona kubnih metara prirodnog gasa. Procenjene rezerve gasa u Srbiji iznose oko 30 milijardi kubnih metra, a moguće je da su i veće, što tek treba otkriti.

Iako je, naravno, teško precizno reći kolika je vrednost tih rezervi, može se izvesti pretpostvka.

Naime, ukoliko je nabavna cena kubnog metra gasa koji se uvozi iz Rusije oko 0,4 dolara, ispod površine zemlje leži oko 12 milijardi dolara...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    egy 27.05.2013 13:43

    jeste....samo nam g arusi prodaju preo gasovodo, ovako će ga rusi vaditi...svakako će ga rusi prodati pošto hoće i sve pare sebi u džep zahvaljujući domaćoj pameti..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika Srbija vojvodina gasovod gasno polje gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana