Tekst objavljen: 13.12.2012 9:00        


Prema statistici u novembru inflacije nije bilo. A, da je to relativno, pokazuje nam svakodnevica. Tako smo, u proseku, manje plaćali prevoz, jer gorivo od početka jeseni konstantno pojeftinjuje. Niže su i cene nekih osnovnih životnih namirnica.

Na papiru cene miruju, ali u stvarnom životu...

Naime, posle pravog stampeda u menjanju cenovnika, a čiji smo svedoci bili prvih dana oktobra ove godine, uvoznici, prerađivači i trgovci su shvatili da skuplju robu nemaju kome da prodaju. To je, očigledno, i statistika zabeležila.

Ipak, da se cene neće skoro vraćati u okvir koji su zacrtali nadležni državni organi govori podatak da je inflacija od početka godine do novembra zabeležila rast od 12,6 odsto. To je, inače, duplo više od onoga što su predviđali i NBS i Ministarstvo finansija.

I mada je računica zvanične statistike o povećanju ili padu cena precizna, to mišljenje ne deli većina srpskih potrošača. Njihov subjektivni osećaj govori da za osnovne dnevne potrepštine izdvajaju za trećinu više novca nego ranije.

Predviđanja Narodne banke Srbije su da će cene na malo intenzivno rasti i u prvoj polovini naredne godine, ali da će do smirivanja inflacije, ipak, doći u drugoj polovini 2013. godine.

Prema trenutnim projekcijama 2014. godinu bi trebalo da završimo sa rastom cena na malo oko 4,5 odsto godišnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad standarda potrošačka korpa potrošači ekonomska kriza Srbija poskupljenje cene inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana