Tekst objavljen: 29.03.2013 10:10        


Relevantne međunarodne institucije predviđaju da bi Srbija u ovoj godini trebalo da ostvari jednu od većih stopa privrednog rasta u regionu, koja bi se kretala u rasponu od dva do 2,5 odsto, kaže potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić.

Predviđanja: U Srbiji privredni rast do 2,5 odsto

Ona je, međutim, istakla da su optimističke procene u vezi sa oporavkom ekonomije Srbije više rezultat niske baze iz prethodne godine, nego poboljšanja uslova privređivanja.

Nakon dvoprocentnog pada u prethodnoj godini, privredna aktivnost u Srbiji trebalo bi da u ovoj godini da zabeleži gotovo isto toliki realni rast, a prema projekciji Narodne banke Srbije, dvocifrena inflacija bi do kraja tekuće godine trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navela je ona.

Prema njenim rečima očekuje se da bi inflacija u 2013. mogla rasti još nekoliko meseci, između ostalog, usled najavljenog povećanja administrativno regulisanih cena.

Najveći doprinos rastu BDP-a trebalo bi da pruži neto izvoz, uprkos pesimističkim predviđanima u vezi perspective oporavka najznačajnijih spoljnotrgovisnskih tržišta za plasmans srpskih proizvoda I usluga, navela je ona. Pored toga, pozitivan uticaj na privredni rast trebalo bi da imaju i privatne investicije, koje su u prethodnoj godini bile na izuzetno niskom nivou, istakla je Džagić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija BDP rast BDP-a 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana