Tekst objavljen: 23.04.2013 17:00        


Povodom članka u listu Večernje Novosti u kom se insinuira da Privredna banka Beograd odlazi u stečaj, ta banka se oglasila saopštenjem kojim demantuje te navode.

Privredna banka: Nema stečaja, tražimo partnera

Privredna banka se, kako se navodi u saopštenju, od decembra 2012. odlukom Vlade Republike Srbije nalazi u postupku iznalaženja kvalifikovanog investitora za Banku. U ovu svrhu formirana je posebna Komisija, a angažovan je i privatizacioni savetnik.

.Operativna dobit u četvrtom kvartalu 2012. godine i prvom kvartalu 2013. godine u iznosu od skoro 240 miliona dinara, pokazuje da su trendovi generisanja gubitaka iz operativnog poslovanja potpuno prekinuti, čime su stvorene dobre pretpostavke za budućnost banke, a koje ranije nisu postojale.
- U cilju daljeg obezbeđenja sigurnosti deponenata i poboljšanja likvidnosti kao i jačanja celokupnog poslovanja Banke, Vlada Republike Srbije, kao većinski vlasnik, želi da pronađe strateškog partnera kroz proces spajanja i/ili povećanja kapitala i/ili prodaju akcija u vlasništvu Republike Srbije – dodaje se.

U saopštenju piše da se “iz svega navedenog može zaključiti da ne postoji definisan mandat privatizacionom savetniku pokretanje stečaja, već naprotiv, za pronalaženje strateškog partnera. Stoga, ne postoje činjenice koje u ovom trenutku mogu da potkrepe informaciju da je odluka vlasnika, tj. države da Banka ide u stečaj”.

PBB podseća i da to da je završila 2011. godinu sa velikim gubitkom u i iznosu od skoro osam miliona evra. Nakon promene menadžmenta Banke krajem 2011. godine došlo je do dokapitalizacije od strane države u aprilu 2012. godine nakon čega je Banka mogla da nastavi da radi.

- Novo rukovodstvo preduzelo je niz mera u pravcu smanjenja troškova ali bez otpuštanja zaposlenih, kao i mera koje su za cilj imale poboljšanje ugleda Banke na tržištu, kao tradicionalne domaće banke koja postoji već 40 godina – piše u saopštenju.

Dodaje se i da je “u teškim tržišnim okolnostima ostvaren značajan rast aktive, kako depozita tako i kredita, čime je Banka krajem 2012. godine ušla u zonu pozitivnog operativnog poslovanja”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna banka Beograd PBB banke banka bankarsko tržište prodaja banke državne banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana